Espresso – Din lokala tidning
skärmavbild 2022 12 09 kl. 15.06.24

Tomtestenen i Mölleröd – här tvagas julen in

Jultider. När frosten nyper i barrtopparna och en tunn isskorpa gör det friska vattnet knaprigt – det är då Tomten hoppar ur de tunga stövlarna och lägger sig tillrätta i det årliga Julbadet. I Mölleröd utanför Verum har lokalbefolkningen i över hundra år känt till platsen där Tomten tvättar sig. Och vid tomtestenen har barn i generationer lagt sina önskelistor  – och tomten har svarat.

Årsgräset med vajande vippor står fortfarande längs stigen, trots nätterna med minusgrader. På vägen mot den skålformade sten som både i folkmun och i Lantmäteriets kartdatabaser kallas för Tomtestenen är dock somliga strån brutna.. är det frosten eller tunga stövlar som har varit framme?

skarmavbild 2022 12 08 kl. 14.36.59
Vandrar du genom skogarna i Mölleröd i Jultider – bli inte förvånad om du ser rock och röd mössa hängande bland trädstammarna.

Tomtestenen – eller tomtens tvättställ, ibland även tomtens badkar; trots att Mölleröd är en liten by finns det flera olika benämningar på platsen. Vad som är säkert är dock att den av naturen (eller tomtemagi) formade urgröpning i stenen alltid är fylld med vatten. Bäckarna och brunnarna må torka och sina, men det är som om ett källsprång från berggundens fäste här sätter markytan i kontakt med naturens inre.

– Traditionen är minst hundra år gammal, berättar Lars Paulsson som bor i byn. Jag gick själv dit som barn, och mina föräldrar gjorde likadant. Jag skulle nog kalla det för tomtens tvättställ, för det är inte mycket djup att bada i, men där är alltid vatten.

Samtidigt – varken för gamla tiders gårdstomtar eller deras modernare frände som sägs ta sig ner i skorstenskanaler torde det vara en svår uppgyft att anpassa kroppshyddan för att i fulla drag njuta av ett vinterbad i källvattnet. Då en del av traktens familjer har gjort det till tradition att lägga både mjuka handdukar och väldoftande tvålar tillsammans med sina önskelistor torde frestelsen för en kanske inte lika väldoftande tomte vara stor.

Och för dig som inte tror – baserat på vad lokala röster berättar så är det inte bara barnen som lämnar sina brev till tomten. Efter avslutad tvagning och iskall njutning så har tomten tagit sig tid att skriva några rader till barnen för att bekräfta att deras önskningar har nått fram.

Text&Foto: Erik@espressomedia.se

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x