Espresso – Din lokala tidning
Det är dags för Skånejul - en tradition sedan 44 år.

Tradition, hantverk och stämning på Skånejul

EVENEMANG. En jultradition med 44 år på nacken – det är Skånejul. Även om utställarna har varierat genom åren har fokus alltid varit detsamma. Hit kommer hantverkare för att sälja det de själva har skapat direkt till sina kunder.

Närmare niotusen besökare väntas komma för att få en försmak av julen på Hässleholmsgården. 

– Det blir en perfekt mix mellan utställare som man känner igen sedan tidigare år, och en del nya överraskningar. En nyhet för i år är att man kan förköpa sitt inträde via vår hemsida om man vill slippa stå i kö, säger Annika Jönsson, som har varit projektledare för Skånejul i flera år.

 dsc9391
Manfred och Martin på dragspel och gitarr är ett återkommande inslag på Skånejul – så även i år.

En äkta julmässa

– För mig börjar förberedelserna redan i mars, och så är det en hel del efterarbete när det är genomfört. Man kan väl säga att det är ungefär en månad som året som jag inte tänker på julen, skrattar hon.

Skånejul arrangeras av Hushållningssällskapet och årets upplaga äger rum 23-26 november.

– Hässleholmsgården är en perfekt inramning – jag kan tycka att det är lite synd att man inte använder den mer under året, säger Annika Jönsson.

 dsc9484
Från dörrkransar till mathantverk, keramik, böcker, textil och träsnideri. På Skånejul hittar man det mesta. (Arkivbild från tidigare år)

– Skånejul är en äkta skånsk julmässa. Den startade för att skapa en arena där hantverkare – de som satt hemma och stickade, virkade, gjorde halmslöjd, korv eller ost – kunde sälja sina varor direkt till kunderna. Det häftiga är att efter 44 år är kärnan fortfarande densamma. Just nu är intresset för närproducerade varor stort, och här hittar man allt från keramik och ullvantar till ost och senap, säger Annika.

– Närmare 90 utställare är anmälda till årets Skånejul, så det är fullt. Nu hoppas vi på många besökare så att den riktiga julkänslan infinner sig.

Text&Foto: Erik@espressomedia.se

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x