Espresso – Din lokala tidning

Trivselträff med modevisning och mystiska prylar

Broby Pro har haft trivselträff i ett välfyllt Folkets Hus den 8 maj. Ordföranden hälsade alla hjärtligt välkomna och speciellt välkomna var Annas Biocare, Karins och Lunds kläder.

Modevisning
Pro:s egna medlemmar, inklusive ordföranden, mannekängade och visade vad de lokala modeaffärerna hade att erbjuda. Praktiska och snygga kläder för både honom och henne. Det var säkert några som blev riktigt köpsugna. Mycket blommor och färger men också prickar och ränder, som alltid kommer igen i trenderna. Mjuka lättskötta tyger ska det vara. Vida trekvartslånga byxor är också på modet. För herrarna var det mjuka och praktiska jeans kombinerat med sköna skjortor och t-shirt som gällde. Snygga kavajer och sköna skor därtill klär både man och kvinna. Bra jobbat av våra mannekänger.

Information

Ordföranden påminde om gökottan i Hembygdsparken på Kristihimmelsfärdsdagen. Det blir tipsrunda som brukligt och ta gärna med kaffe- eller picknickkorg och njut av den fina naturen.

Anmälan till grillfest i Njura ekebacke den 10 juli måste vara gjord senast 8/7.

Någon form av datakurs planeras att genomföras till hösten tillsammans med Sparbanken

Gamla prylar
Till sist var det en medlem som hade tagit med några gamla prylar och man fick försöka lista ut vilken funktion de haft.
Först en liten pryl som man kunde vippa från ena sidan till den andra. Många gissade på någon form av strömbrytare och de män, som varit elektriker när det begav sig, bekräftade att det hette ”knivfrånskiljare”.
Den andra prylen var av mässing och det var ingen som kunde klura ut riktigt vilken funktion den haft. Det gissades en del men ingen var säker på vad det var.
Den tredje och sista saken var en liten blå ”flaska” som några kunde klara ut att det var en spottkopp. En s k ”sputumkopp” som bl.a. tbc-patienterna på sanatoriet fick ta med sig i fickan när de fick vara upp och ute. Man skulle alltså inte spotta i det fria. Koppen lämnades sedan in till laboratoriet (sputumlab) där man skulle ta hand om innehållet och ”färga” det, som man sade. Det ströks sedan ut på ett litet glas som skulle granskas i mikroskop. På så sätt kunde man se tbc-bacillerna för blotta ögat. Man gjorde också odlingar och så naturligtvis togs allt om hand på ett speciellt sätt och kopparna renades för att kunna användas igen.

Återigen en trevlig trivselträff. Nu görs det sommaruppehåll med träffarna i Folkets Hus. Nästa gång blir grillfesten i Njura ekebacke och i augusti träffas föreningen i Hembygdsparken då vi får lyssna på ett föredrag om hur det var att vara barnpatient på Broby sanatorium.

Text och foto: Birgitta Andersson

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy