Espresso – Din lokala tidning

Trivselträff med tbc-historia

Broby PRO höll den 14 augusti sin första trivselträff efter sommaruppehållet. Genom Broby hembygdsparks lummiga miljö och olika gamla hus från bygden promenerade deltagarna fram till kaffestugan där inte regnskurarna kunde nå fram. Väl inne i kaffestugan mötte en varm miljö med glada människor och så småningom kaffe med våffla eller bulle och kaka, som Allt Möjligt-verkstadens personal serverade.

Information
Ordf. Astrid Sjöström började med välkomsthälsningar och information.

KPR (Kommunala Pensionärs Rådet) är nu ett minne blott. Det har ersatts med ett s.k. medborgarforum som skall gälla inte bara för pensionärer utan för alla invånare. Det skall finnas olika forum för olika åldersgrupper. Det skall också ske i samverkan med olika frivilligorganisationer och andra intressenter bl.a. med pensionärs- och handikappfrågor. Inga fasta ledamöter skall finnas utan alla kan delta. Man menar att det skall sättas forum på resultat. Medborgarforum skall ske på kvällstid 3 gånger per år och första mötet äger rum den 7/10 kl 18.00 och det kommer förstås mer information om detta framöver. Vad man kan behöva fundera över redan nu är vad man önskar skall tas upp i ett forum. Det går alldeles utmärkt att vem som helst lämnar in förslag till kommunen. Det enklaste är förmodligen att det skickas in via e-post. Ett utmärkt tillfälle för invånarna att komma till tals.

Det mobila läkarteamet, som utgår från Knislinge vårdcentral, och gäller de som är listade där, är nu permanent.

Seniormässa kommer att hållas i Knislinge Folkets park i oktober. Här finns också tillfälle att till Astrid Sjöström komma med förslag till vad PRO kan erbjuda på en mässa.

Ordföranden informerade också om olika föreläsningar som kommer framöver i Kulturhuset.

En teater/musikal, Phantom of the Opera, i regi av Emil Sigfridsson kommer att sättas upp på Kristianstads teater den 22 februari 2020. Om intresse finns så anmäl detta till Astrid.

Den kommande höstfesten som PRO anordnar blir den 18 oktober. Precis som vid förra höstfesten är Hästveda PRO inbjudna. Anmälan till denna kan också göras till ordföranden senast den 14 oktober. Se information även på hemsidan PRO.se/Broby.

Föreläsning
Efter informationen var det dags för Kjell-Åke Nilsson att ta vid och berätta om sin vistelse som barn på Broby sanatorium. Tbc eller tuberkulos var i början av 1900-talet och slutet av 1800-talet en av världens största folksjukdomar. Den spred sig då i rasande fart i både Sverige och andra länder men det är ändå en mycket gammal sjukdom eftersom man funnit 15 – 20 000 år gamla skelett som visat spår av tbc. Tbc kallades också för lungsot i folkmun. Tbc:n är inte utrotad, som många tror, men det är inte alls den epidemiska sjukdom som det var förr. 2017 registrerades 800 fall i Sverige.
Sanatorierna, som fanns på olika platser i Sverige, byggdes upp som ett enskilt litet samhälle där patienterna kunde finna det mesta som t.ex. tandläkare, frissa, affär, bankfilial, post osv. Eftersom patienterna var så många och fick stanna i flera månader och i några fall även flera år var det vad som krävdes för att kunna komma tillbaka till ett värdigt liv.
Mycket av det Kjell-Åke Nilsson berättade om livet på sanatoriet kan man läsa i ”Brobysjukhusets historia” som finns att köpa hos Broby hembygdsförening.

Lotteri och avslutningskaffe
Träffen avslutades som vanligt med gott kaffe och denna gången också med goa våfflor och naturligtvis lottdragning.
Nästa träff den 11 september kommer Gert Persson, Broby att fortsätta berätta om bygdens gamla original från ”De kallades original – en humoristisk och kärleksfull berättelse”. Det blir också någon form av musikunderhållning.

Text och foto: Birgitta Andersson

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy