Espresso – Din lokala tidning

Tror du på misteln?

Att misteln har en magisk kraft har man trott i århundraden och druiderna gjorde dekokter som skulle skydda mot diverse sjukdomar och annat elände. De gamla keltiska druiderna använde mistelns blad mot bl.a. epilepsi. Bären är giftiga.

Att misteln har fått magiska krafter är kanske inte så konstigt. Den uppför sig inte som andra växter. Den kan inte växa i jord utan bara som parasit på träd. I de gulgröna halvt genomskinliga bären finns fröerna. Fåglar äter bären och saften i fungerar som ett lim och gör att fågelns avföring blir seg. Ibland kan man se en fågel komma flygande med en lång sträng hängande efter sig. Det är fröet som hänger där och väntar på att fågeln ska slå sig ner i ett träd och att då fröet ska hamna på barken och klibbas fast av limmet. Där gror den fast och sänder in rötter i den nya värden. Efter några år har misteln vuxit fast. Den är vintergrön vilket gör att Du lätt kan se den på vintern i det för övrigt kala trädet. Misteln är fridlyst i Sverige men en besvärlig parasit i andra delar av Europa. De mistlar som säljs i Sverige kommer från dessa länder.

I Sverige finns den spridd i Mälardalen speciellt runt Västerås och i sydöstra Småland. Om Du vill att Ditt barn ska bli ovanligt klokt och få synska förmågor ska det avlas under ett mistelträd och dessutom vid fullmåne. Mistelns roll i julfirandet är av yngre datum men dess kraft anses fortfarande påverka oss människor. Två personer som står under en mistel ska kyssa varandra. Detta är ett eko av tidigare fruktbarhetsriter, som togs upp igen i England på 1800-talet, då Charles Dickens nämner denna tradition i en av sina romaner. Du kanske känner igen järnek och mistel på många julkort. De är en önskan om livets återkomst och god skörd och livskraftigt husdjursbestånd. För många är det bara julpynt.

Jag var en gång fascinerad av mistelns kraft och tillverkade en ställning som jag monterade på mina axlar. Den hade en arm som gick rakt upp över huvet och där hängde jag en mistel i tron att nu skulle jag utsättas för mångfald av kyssar. Jag visade mig med denna konstruktion för Eva en tidig morgon. Hon var inte riktigt vaken men tittade på mig med sömndruckna ögon och utbrast: ”Har det slagit över helt?

Du ser ju inte riktigt klok ut!”

Ingen antydan till kyss. Inte ens en slängkyss. Nä, prova inte denna modell. Det är ogjort arbete.

Jag vill avsluta året  med ett citat som jag fann i en bok: I helvetet är det engelsmännen som står för matlagningen, polackerna sköter heminredningen, italienarna står för organisationen och tyskarna står för humorn.

   

Sia och jag önskar er alla

ett härligt pusskalas till jul!

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]]]>

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x