Espresso – Din lokala tidning

Trygghetsboende Bergfast i Lönsboda

Centralt beläget i Lönsboda ligger Bergfast, ett trygghetsboende för personer över 70 år. Allt om Osby besökte ett trevligt gäng hyresgäster som berättade hur de upplever sitt boende.  

Egen lägenhet

På Bergfast bor man i egen lägenhet mellan 49-55 kvm. Planlösningen är öppen och tillåter de boende att ta ut svängarna med rollator om så behövs. Varje lägenhet har också en liten uteplats. I huset finns gemensamhetsutrymmen för den som vill ha lite sällskap, bland annat små matrum där man kan äta sina måltider. Mitt i huset ligger en restaurang där de boende kan äta tillsammans med sina gäster om så önskas.  

Vanlig bostadskö

Enhetschef Marie Ördén berättar att man ansöker om lägenhet som till vilket annat hyresboende som helst men det finns ett krav på att man ska ha fyllt 70 år och ha ett ökat behov av trygghet. – Det handlar om ett vanligt boende i egen lägenhet men med närhet till olika bekvämligheter och en större trygghet än om du bor i ett vanligt hyreshus, berättar Marie. Har man hemtjänst beviljad så kommer de hit till din lägenhet precis som annars. I huset finns det också tandläkare, arbetsterapi, fotvård och sjukgymnastikverksamhet.  

Fikastund

Jag får träffa sju hyresgäster som sitter och tar en eftermiddagsfika tillsammans. Artur Nilsson, Ella Lunde, Birgit Johnsson, Inez Ahlkvist, Anna Svensson, Margit Enoksson och Anna-Lisa Lövkvist berättar att de alla trivs förträffligt med sitt boende. – Det är perfekt när man reder sig själv i sin egen lägenhet men har en ökad trygghet, menar Birgit. Hon tycker det känns extra tryggt att det är låst på kvällar och nätter och finns porttelefon för besökare. För övrigt påpekar alla att de tycker det är skönt med närheten till restaurangen och de andra verksamheterna. Och de kommer bra överens med varandra. – Vi har så bra grannar och boende. Fler skulle få ha det som vi, säger Birgit och övriga nickar instämmande.   Text & foto: jessica@alltomgoinge.se]]>

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy