Espresso – Din lokala tidning
Tulpanbonden Bauer i Boalt

Tulpanbonden Bauer i Boalt


PERSONPORTRÄTT. Hedda Bauer bor i utkanten av Visseltofta på Backagården i Boalt tillsammans med sin bästa kompis och kollega Johan Ahlkvist.
Här får Hedda utlopp för sin kreativa ådra som just nu blommar för fullt på åkrarna, nämligen tulpaner. Men hen är också modist och studerar vid Wiens konstakademi.

Tulpanbonden Bauer i Boalt är i själva verket Hedda Bauer. Hedda är uppvuxen på Wanås och gick på Färe Montessoriskola i Sibbhult.
– Min mamma Marika startade konstverksamheten på Wanås och var väldigt nära konstnärerna, och min pappa Carl-Gustav arbetade med jordbruket och skogen. Jag har fått den kreativa sidan från mina föräldrar. Bauer hette min mamma som ogift, och jag tog det efternamnet för att jag ville hylla henne och för att mödrar lyfter och bär samhället, berättar Hedda.

Modist och konstnär

Konst- och klädintresset har Hedda alltid haft så hen började på Tillskärarakademin i Stockholm år 2012.
– Men jag ville inte sy med hjälp av symaskinen utan jag ville skapa något kreativt med mina händer. Därför började jag på Tillskärarakademin i Göteborg istället där jag skapade 3 D-hattar som var futuristiska, det vill säga, inte traditionella damhattar utan mer konstnärliga alster.
I Göteborg fick Hedda möjligheten att arbeta med både teater, kroppen och textilier.
– När jag var färdigutbildad modist var jag i Berlin, och där träffade jag vänner som höll på med fri konst. Då väcktes mitt intresse till att fokusera mer på konsten, så jag sökte och kom in på Wiens Konstakademi som jag fortfarande har 2 år att gå, innan jag blir utexaminerad och får en master i Fri konst. På Wiens Konstakademi utbildar jag mig i performance, skulptur och kostymer.
– Vi har även utställningar som ingår som en del i utbildningen. Jag och Johan var nyligen inbjudna att ställa ut ett performance i Zürich. Vi skall ner dit i augusti igen för att ställa ut performancet som heter ”Dynamic resistance”, där karaktärer bär bjällror på kostymerna samtidigt som de försöker smälta in i en torgmiljö.

Tulpanbonden Bauer i Boalt
Verket “Kostymer till performance Dynamic Resistance”, Zürich, Cabaret Voltaire.
Bästa vänner

Johan och Hedda träffades under gymnasietiden och har sedan dess varit bästa vänner och kollegor då han också går på Konstakademin i Wien.
– Båda har vi rötter från Göingebygden och vi hamnade här i Boalt då det var generationsskifte på Johans familjegård som vi verkat vid sedan 5 år tillbaka. Vi har tagit hand om den avvecklande bondgården eftersom vårt gemensamma intresse är naturen, man finner lugnet här i skogen och ute på landsbygden, berättar Hedda och fortsätter:
– Jag tycker om att bo på landet, vi hjälper varandra och det finns något fint i att respektera varandra för sina lite “egna” sidor.

Spännande kombination

När vi står på gårdsplanen sveper Hedda med sin hand mot fälten, där ett av dem i juli skall blomma för fullt med ståtliga solrosor.
På den andra sidan finns det en färggrann åker. Den åkern är som ett konstverk full av vackra olikfärgade tulpaner från Holland. Här har varje tulpanfärg och art sin yta att blomma på.
Hedda har sekatören med sig och börjar att klippa av både hybrid-, elegans- samt papegojtulpaner.
Hur kom det sig att det blev just tulpaner?
– Jag har blivit en nörd på landet, säger Hedda skrattande. Med det menar jag att jag fördjupar mig i detalj om något, och just nu så blev det olika slags tulpaner samt andra blommor. Ju mer jag jobbar med blommor desto mer förstår jag att det skapar känslor och gemenskap hos människor. Vi har alla en blomma vi kan relatera till eller prata om.
– Konst och jordbruk är en spännande kombination. Och just att vi har självplock med öppet dygnet runt, har gjort att jag har skapat en karaktär inom min konst som jag personifierar, hon heter Rosie Cradle.

Tulpanbonden Bauer i Boalt
Tulpanbonden Bauer i Boalt.
Framtidsvisioner

Med Backagården så vill Hedda och Johan gärna skapa och öppna en plats för fler konstnärer, ett så kallat konst-residens.
– Då bor man här och får utrymme att skapa konst i olika former. Vi har den möjligheten då vi redan har plats till gipsverkstad, snickareverkstad, workshops med mera.
– För min egen del hoppas jag att jag kommer in på distansutbildningen i Umeå nu i höst. Där planerar jag att utbilda mig som lärare i konst och slöjd, fortsätter hen.
Vad gör du om 10 år?
– Ja, om 10 år är målet att ha ekonomiska resurser att driva både kursverksamhet samt ett konst-residensprogram här i Boalt. Då tror jag även att jag växelbor här i Boalt under sommarhalvåret och resterande tid bor jag i Wien.

Text & foto: anita@espressomedia.se

Fotnot: I reportaget använder vi oss av personligt pronomen hen enligt Heddas önskemål.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x