Espresso – Din lokala tidning
tvätta rätt

Tvätta bilen rätt. Det är inte enbart bilen som som ska ha fokus. Det gäller även miljön.

Visst är det en härlig känsla med en nytvättad och skinande ren bil? Men det är också viktigt att tänka på miljön när du tvättar bilen. Här kommer några tips på hur du tvättar bilen på ett miljövänligt sätt:

• Tvätta bilen i tvätthallar som exempelvis gör-det-själv-hallar eller automatiska biltvättar. Alla biltvättar ska vara utrustad med oljeavskiljare och tvättvattnet renas innan det leds vidare till det kommunala reningsverket. Miljö-
& byggförvaltningen gör även tillsyn av kommunens fordonstvättar för att se till att de uppfyller kraven som ställs.

• Tvätta inte bilen på gatan eller på uppfarten. I det smutsiga tvättvattnet finns metaller, kemikalier, oljerester, asfalt- och däckpartiklar som rinner ut i dagvattenbrunnarna, utan att ha renats eller passerat ett reningsverk. Dessa skadliga ämnen hamnar till slut i våra vattendrag, sjöar och marker.

• Om du inte kan ta dig till en tvätthall – se till att bilen står på en gräs- eller grusyta. Då får naturen möjlighet att bryta ner föroreningarna i vattnet innan det tränger ner i marken. Se bara till att det inte finns dagvattenbrunnar, vattendrag eller vattentäkter i närheten.

• Tvätta gärna bilen när den är varm eller det är varmt ute, då tvättmedlen blir mer verksamma och effektiva.

• Använd miljömärkta bilvårdsprodukter. Bilschampo och avfettningsmedel kan innehålla farliga ämnen kemikalier som är skadliga för miljön. Välj miljömärkta alternativ och var sparsam när du använder rengöringsmedel.

Mer information hittar du på: osby.se/bilvard

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x