Espresso – Din lokala tidning
Tvillingsmederna Hampus och Casper

Tvillingsmederna Hampus och Casper

I Bäckaröd smider de stora planer för framtiden

UNGA ENTREPRENÖRER. Vikingasvärdet glänser i den bleka vårsolen. Det är ett magnifikt hantverk med ett spännande mönster på det yttersta av drygt 50 lager stål. Ett verk av en gammal garvad mästersmed, förstås. Eller?
Nja, snarare ett kvalificerat arbetsprov av de två smidande bröderna Hampus och Casper Nilsson på Bäckaröds gård utanför Hästveda. 17 år gamla, tvillingar och en del av satsningen i familjeföretaget Bäckaröd.

Familjen Nilsson, pappa Fredrik, mamma Ann-Charlotte och sönerna Hampus och Casper, flyttade in på Bäckaröds gård mellan Hästveda och Rävninge år 2008. Entreprenörer i själ och hjärta. På gården fanns snart en byggfirma, kalvuppfödning, ett gårdskafé och ett ständigt tilltagande intresse för smide.
– Att ta upp ett gammalt fint hantverk är utmanande och roligt, konstaterar Hampus Nilsson.
Så pass roligt att tvillingbröderna därefter har smitt i stort sett varje dag de senaste fem åren. Och pappa Fredrik har därför fått allt mindre utrymme i sin verkstad. Den har istället utvecklats till en fullt utrustad smedja och även högkvarter för nybildade företaget Bröderna Nilssons smide.
När distansundervisningen i skolan startade i coronapandemins tecken bestämde de sig: Nu satsar vi på det vi verkligen är intresserade av säger tvillingsmederna Hampus och Casper.

En ren familjeaffär

En ren familjeaffär började gro på Bäckaröds gård. I grunden finns lantbruket med kalvuppfödning och Fredrik Nilssons bygg- och entreprenadfirma. Det smått unika i det hela är nog att gården har en egen smedja, som i gamla tider, med två entusiastiska ynglingar som bysmeder.
Nå, det där är att ta till i underkant. Hampus och Casper har sina trådar ute över hela Sverige.
– Ja, dels har vi köpt in vår utrustning från olika delar i landet. Genom kontakter, annonser på Blocket och liknande. Fast en del bygger vi själva. Vi har vår hemsida och näthandel har vi också startat, förklarar Casper.

Vikingasvärd i tävling

Och ryktet har spridit sig.
– Vi har exempelvis tillverkat yxor som används för timmerhus i Norrland. Och inbjudan till en tävling mot en annan känd smed i History Channel var förstås också en höjdpunkt. Det var så vikingasvärdet kom till, berättar Hampus.
Bröderna Nilsson vann inte. Det gäller att ha många följare på Internet också. Men äran tar de med sig och antalet följare ökar…

Spektakulärt smide

Verktygssmide, vapensmide, konstsmide, sådant som en smed gjorde förr, står exempelvis på Hampus och Caspers repertoar.
– Man kan väl säga att vi gör allt som det frågas efter. Det blir en del kurser också och en hel del evenemang som möhippor och ”prova på smide” här i vår egen smedja, berättar Hampus.
Att det är en lockande och annorlunda upplevelse är lätt att förstå.
– Ja, det är spektakulärt. Det brinner, spottar och fräser, säger Casper med ett skratt.

Lokal prägel

På Bäckaröds gård är man även mån om den lokala prägeln. Träet till de olika redskapen är exempelvis hämtat från grannskogen. Vanlig ask eller som oftast svartek.
I dag skickar bröderna Nilsson en tacksam tanke till Hembygdsföreningen i Vinslöv där de fick lära sig hantverket från början.
– Det är lite kul, för i dag ger vi själva kurser där, påpekar Hampus.
Så lever traditioner vidare. Genom att nygammal företagsamhet utvecklas.

TEXT OCH FOTO: LASSE LINDELL

Här kan du läsa en annan artikel av Lasse Lindell.


Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x