Espresso – Din lokala tidning

Uddarps kryddgård – en verksamhet med lite extra spice

På Uddarps gård har Torgny Andersson och Marie Alricsson skapat en hydroponisk kryddträdgård som ska leverera färskt kryddgrönt året runt. –– Det känns helt rätt i tiden med närodlat och på så sätt kunde vi också nyttja den gamla stallbyggnaden på gården, berättar paret.

Ett EU-projekt som syftade till att återanvända tomma byggnader på landsbygden fick Torgny och Marie intresserade, dels på grund av möjligheten att återbruka den stora stallbyggnaden som stod tom och dels för att Marie redan hade ett stort odlingsintresse. Projektets idé var att bygga upp hydroponiska odlingar i de gamla byggnaderna, vilket Torgny och Marie nappade på tillsammans med några andra skånska gårdar.

Kokosblandning ger smak
På Torgnys familjegård utanför Broby renoverade de förra året en stallbyggnad som tidigare hyst både höns och grisar. Där finns nu i en del av byggnaden lokaler som anpassats för odling, hantering och packning av färska örter och kryddväxter till krögare, butiker och allmänhet. Kryddorna odlas i fem specialbyggda torn innehållande automatisk bevattning och extra tillsatt ljuskälla. I vardera torn ryms det 288 st små krukor innehållande blandade kryddor. Krukorna fylls med en särskild blandning av kokos som ska bidra till en extra fin smak.

-Vi har också goda möjligheter att expandera vid behov eftersom vi ännu inte nyttjar hela byggnaden, berättar de när de visar runt.

Väldoftande grönt
I tornen frodas örter och kryddor i den varma, fuktiga luften och dofterna blandas i rummet från olika sorters basilika, citronmeliss, persilja, dill, ett par sorters mynta och många andra örter.

-I dagsläget har vi 26 olika sorters kryddor och örter men så småningom kommer vi att koncentrera oss på de sorter som växer bäst och är mest eftertraktade. Det får vi utvärdera efter hand, säger Marie som letat kryddor från hela världen och provar sig fram med.
Målgruppen är resturanger och butiker i första hand men det finns planer på att ha öppet för allmänheten en lördag i månaden också, något de kommer att meddela på sociala medier.Det går även bra att beställa kryddor via deras hemsida.

-Det är verkligen spännande att följa utvecklingen på kryddväxterna och resultatet så här långt är över förväntan. Vi har redan supernöjda kunder och hoppas förstås på att fler får upp ögonen för vår året runt-produktion, avrundar Torgny och Marie.

Text och foto: jessica@espressomedia.se

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy