Espresso – Din lokala tidning
orientering föreningar

Ung eldsjäl med blicken på kartan

FRITID. Linnea Gustafsson är en engagerad och uppskattad tränare och orienterare i OK Gynge. Förutom att leda ungdomsgruppen tillsammans med sin mamma, tränar och tävlar hon själv. Linnea är dessutom engagerad i att ta fram nya kartor till klubben, ett arbete hon kommer att fördjupa sig i under sommaren.

Hon är 23 år och har befunnit sig i orienteringssammanhang i hela sitt liv. Båda föräldrarna orienterar och redan som liten var Linnea Gustafsson med ute i skogarna runt Osby. Det dröjde inte länge förrän hon själv började prova på sporten och fastnade för den.

– Både jag och min lillasyster fick följa med våra föräldrar tidigt. Familjen har umgåtts mycket så och orienteringen har blivit ett gemensamt intresse för oss alla, berättar hon.

Själv började hon tidigt att hjälpa till med olika uppgifter i tävlingssammanhang och som 15-åring började hon hjälpa till även med träningarna. Nu är det Linnea och mamma Carina som tillsammans tränar ungdomsgruppen, som samlar barn från 5-16 år.

Inga tävlingar i nuläget

I år har det varit viktigare än någonsin att göra träningen rolig eftersom tävlingarna är inställda.

– Det går att orientera på många sätt, inte bara på det traditionella. Man kan ha klädnypsorientering där det gäller att placera ut så många klädnypor som möjligt på en runda eller att vara den som samlar in flest, berättar Linnea. Fler exempel på orienteringsvarianter är pokerorientering och kepsorientering – där kontrollerna istället består av kepsar.

En viktig del av att komma ut och tävla är den sociala delen där man kommer ut och träffar andra föreningar. Det försöker OK Gynge lösa genom att samarbeta med grannklubben Hästveda OK.

– Vi bjuder in deras ungdomsgäng till våra träningar och tvärt om. Vi har också precis haft ett dagsläger där vi fokuserade på att ungdomarna i klubbarna fick träna ihop och lära känna varandra lite bättre. Det är viktigt för våra ungdomar att få träffa andra i ungefär samma ålder då en del kan vara ensamma i sin åldersgrupp, säger Linnea.

Kartritning och -läsning

En annan viktig sak är att variera banorna. Man lär sig fort att hitta och varje träning kräver ett nytt ställe. Linnea har ett stort intresse för att rita nya kartor och det är också något föreningen är i behov av. Linnea har därför fått detta som ett sommarjobb i år, att ta fram en nya kartor inför höstens träningar.

– Det är ett arbete som kräver mycket tid men som jag också tycker är väldigt roligt. När kartorna väl är ritade måste någon provspringa och kolla så kartorna stämmer. Vid träningar ska kontroller sättas ut och sen plockas ner, så det är en del arbete runt om, förklarar Linnea.

Favoritskogen är den runt Lönsboda – den är rolig och svår med mer vildmark och inte så många riktmärken som stenmurar och vattendrag.

Att läsa karta är för övrigt det som Linnea tycker är en stor del av själva tjusningen med sporten – att det tillkommer en utmaning för hjärnan också och inte enbart innebär fysisk träning.

– Sen älskar jag att vara utomhus och den sociala biten med orientering är också viktig. Föreningen känns som en stor familj.

När hon inte ägnar sig åt orienteringsklubben så studerar Linnea till mellanstadielärare. Hon tycker det är skönt att hon kan styra timmarna som studerande vilket passar bra eftersom hon har ett så stort engagemang i föreningen. Linnea beskriver sig som en framåt person som tar tag i saker och hon tycker det är väldigt roligt att vara tränare.

– Jag tror det är roligt för de yngre att det finns en ung ledare. Förhoppningsvis kan det inspirera till att de som är yngre vågar vara framåt och bidra i föreningen även de.

Text: jessica@espressomedia.se

Foto: Privat

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy