Espresso – Din lokala tidning
unga företagare i hässleholm

Unga företagare i Hässleholm som vill förändra samhället.

UNGA FÖRETAGARE. Amanda Henriksson, Amelie Jarlsson och Alva Lennartsson går sista året på Hässleholms Tekniska Skola och driver företaget WorldWide Equality UF.Företagets idé är att ge ut en barnbok på temat allas lika värde.– Med boken vill vi bidra till en tryggare och bättre framtid genom att ge kunskap om människors lika värde, redan i tidig ålder, berättar de.

Det är tre drivna tjejer som skapat boken ”Kalle kan också leka”. De påpekar att de brinner för att påverka samhället och även att driva företag.

– Vi kände att vi ville göra en produkt som gör skillnad. Vi började tänka på vad vi ville rikta in oss på och kom fram till att det är bäst att göra något till barn eftersom de inte har vuxit upp i samhället ännu. Barnen är vår framtid och därför vill vi att de ska växa upp med mer kunskap om alla likas värde då vi tror att det kan minska bland annat mobbning och utanförskap. Därav kom idéen att skriva en bok med temat alla likas värde för åldern 3-6 år, berättar Amanda som har VD-rollen i företaget.

Att de skulle sprida sitt budskap med just en bok var ingen självklarhet men de kände att det var enklast att nå ut till barn via en bok. – Ja, eftersom vi kan göra boken både intressant och pedagogisk. En annan aspekt är att det är bra att läsa för sina barn och spendera tid med dem istället för att sitta med mobilen samt att det är ett sätt för barnen själva att lära sig läsa. På biblioteket visade det sig att utbudet av böcker med just detta tema och för den målgruppen, var extremt dåligt.

– Bibliotekarien kunde plocka fram två stycken. Det var det som blev och är vår drivkraft – detta måste förändras, fortsätter Amanda.

Resultatet blev en egen bok, som handlar om Kalle som inte får vara med och leka med de andra barnen på förskolan för att han är kortväxt och ser annorlunda ut.

FRAMGÅNGSRIKT PROJEKT

Boken har de själva skrivit och de förberedde sig noga. Dels genom att studera andra barnböcker för att se hur språk och uppbyggnad ser ut. De tog även hjälp av en förskolepedagog som berättade vad barn tycker om böckers innehåll och språk, och vad de föredrar. En utbildad korrekturläsare, Annika Persson, gick sedan igenom tjejernas text så att allt var rätt skrivet och att deras budskap kom fram på rätt sätt.

– Att vi är drivna och inspirerade att skriva om ämnet har gjort det enklare för oss. Det är kul att få skapa något helt utifrån våra egna åsikter och erfarenheter. Men att ta lite hjälp var nödvändigt.

Illustrationerna har Andreas Lundström skapat utifrån tjejernas önskemål, något de är jättenöjda med.

– Andreas har det här endast som en hobby, därför tycker vi också att det är kul att få visa upp hans konstverk och att han ska få lite beröm för det han kan, säger Amanda.

Boken har redan fått fin uppmärksamhet och tjejerna har även prisats för sin företagsidé. De tilldelades Sparbanken Skånes pris för ”Årets affärsidé” efter att ha pitchat sin idé framför en jury. Priset tog de emot på Hässleholms galakväll under hösten.

– Vi blev väldigt glada när vi fick beskedet att vi vunnit, det var då vi insåg att vi lyckats skapa något som skulle uppskattas av andra. Det var en sorts bekräftelse på att vårt hårda arbete hade gjort skillnad.

Redan innan de hade börjat trycka upp boken fick de in 57 beställningar… Nu vill de gärna sprida budskapet om sin bok vidare.

UNGA FÖRETAGARE MED VISIONER

Hur har det då varit att driva ett före- tag tillsammans och är det något ni vill fortsätta med? – Det är något vi har sett fram emot men aldrig kunnat föreställa oss hur det är. Alla kunskaper man får av att driva företag är något man kommer ta med sig hela livet och använda. Vi har lärt oss hela processen att starta och driva ett företag, tillverka en produkt och få ut produkten på marknaden, berättar Amanda och fortsätter:

– Vi har många idéer som vi vill ska bli till verklighet och vi ser en chans att förändra samhället. Dock känner vi att tiden inte räcker till under gymnasieåret och därför funderar vi på att fortsätta efter vi tagit studenten. Det var självklart för oss att arbeta tillsammans då vi har samma mål och drivkraft. Vi är vänner sedan tidigare och att starta företag tillsammans är något vi aldrig ångrat.

Fotnot: Boken går att beställa på Instagram (worldwideequalityuf) eller på Facebook (WorldWide Equality UF). Boken kostar 129 kr. Boken finns snart också i en butik i Hässleholm, vilken meddelas på sociala medier.

TEXT: JESSICA@ESPRESSOMEDIA.SE FOTO: WORLDWIDE EQUALITY UF

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x