Espresso – Din lokala tidning
explore hasseholm

Explore Hässleholm – Upplevelser året om

BESÖKSPORTAL. Explore Hässleholm är ett brett samarbete mellan besöksmål i och utanför Hässleholm, som tillsammans erbjuder upplevelser året om.

Projektet startade 2022 och har nu omkring trettio medlemsverksamheter. På webbportalen Explore Hässleholm hittar du både aktiviteter, besöksmål och färdiga paket för att skapa fina minnen och upplevelser i Göingenaturen.

– Hässleholm har en otrolig potential som en Outdoor destination med vandring, cykling, rekreation och äventyrsaktiviteter. Platser som Vedema och området kring Vittsjö håller internationell standard på sina vandringsleder, och det finns en fantastisk variation i naturen i våra omgivningar, säger Marianne Larsson.

Marianne driver företaget Källarbacken och är ordförande för den ekonomiska föreningen bakom Explore Hässleholm.

– Jag arrangerar bland annat skogsbad, ofta i trakterna kring Hovdala slott. Explore Hässleholm har öppnat dörrarna för flera nya samarbeten. Bland annat kommer jag Och Madlén Sjögaardh som driver Cafe Madrix i centrala Hässleholm att arrangera något som vi kallar för Smak- och njutvandringar i april. Det blir en kombination av natur- och smakupplevelser i några av de mer outforskade delarna av naturen kring Hovdala. Ett julklappstips är att vi säljer biljetter till vandringarna till rabatterat pris inför julen, säger Marianne.

FISKEFÖRENING MED ANOR

Explore Hässleholms utbud innefattar både verksamheter från föreningar och företag. Bland de idéella medlemmarna finns Tyringe Sportfiske, som har varit verksam sedan 60-talet.

– Vi håller till vid de gamla verktygsdammarna i Tyringe som anlades av SVA (Skandinaviska verktygsfabriken AB), berättar föreningens ordförande Per-Arne Nilsson.

– 2023 har varit ett fantastiskt år. Så bra att vi har bestämt oss för att hålla fisket öppet hela året – vanligtvis brukar vi avsluta säsongen i november.

– En tradition som vi brukar köra varje år är isfisket, i den mån isen lägger sig. Eftersom det är svårt att veta när det sker kan man hålla utkik på vår hemsida om man vill vara uppdaterad.

6 ton regnbåge har släppts i dammarna i år, och även under lågsäsong har det varit 25-30 personer dagligen som har kommit och fiskat.

– Vi drar fiskare från hela södra Sverige. Samarbetet i Explore Hässleholm är väldigt bra när det gäller att ge tips till alla som kommer hit om vad man kan uppleva mer när man befinner sig i Hässleholm med omnejd, konstaterar Per-Arne.

FRÅN JULSHOPPING TILL MUSIKVANDRINGAR

Behöver man handla fiskeutrustning kan man besöka FCT Köpcenter som också ligger i Tyringe. Här är full rusch inför julen, och fram till den 10 december gästas varuhuset av en annan Explore Hässleholm-medlem, keramikern Moa Mejstad, som visar och säljer sina unika produkter. En av de nyare medlemmarna i föreningen är Åsa Håkansson, som driver den nystartade verksamheten Verum Event i just Verum, som ligger norr om Hässleholm.

– För mig som är nyinflyttad har Explore Hässleholm varit en bidragande kraft till att faktiskt satsa på att starta upp en verksamhet med Outdoorprofil, säger hon. Åsa, som är professionell musiker i grunden och har ett brinnande intresse för gamla ting och kaffe har bland annat ordnat cykelcafé i byns gamla smedja under September.

– Explore Hässleholm tog initiativ till något som hette Cykelseptember, och jag bestämde mig för att haka på. Det kom fler och fler för varje lördag jag hade öppet, och det blev tydligt att många som rör sig här i naturen uppskattade att ha en plats dit man kunde komma och fika en lördagseftermiddag, säger hon.

– Under året som kommer ser jag fram emot att utöka min verksamhet med vandringar i den fantastiska omgivningen, där jag vill erbjuda ett möte med både musiken och naturen, säger Åsa.

TÄTA SAMARBETEN

Med bredden i de olika verksamheterna finns det mycket att hitta för den som vill uppleva olika sidor av Hässleholm med omndejd. Från Zipline i Sandåkra till minigrisar i Oberöd. Tykarpsgrottans vindlande gångar och såhär i jultider den traditionella granhuggningen på Asmoarp. Alldeles i närheten hittar man Rallarhustruns Veranda och logi, som startade upp förra sommaren och just nu har fullt upp med julborden. Med medlemmar som hotell Statt och café Madrix i centrala Hässleholm finns även en naturlig brygga mellan stadskärna och landsbygd.

– Vi jobbar tätt ihop med både HessleCity och kommunen och blir ett viktigt komplement. Där kommunen jobbar med att marknadsföra hela platsen Hässleholm kan vi på ett annat sätt lyfta den enskilda näringsidkaren och paketera utbudet mot rätt målgrupper, säger Hanna Nilsson, som är projektledare för Explore Hässleholm. Hanna har tidigare bland annat jobbat för det regionala bolaget Visit Skåne, och ser stora möjligheter i Hässleholm framöver.

– Här finns helt klart en outforskad potential., och det känns kul att få inspirera människor att uppleva nya platser hitta ut till alla pärlor som finns här.

TEXT: ERIK@ESPRESSOMEDIA.SE

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x