Espresso – Din lokala tidning

Upplysning och belysning på årets VITA LUX

Fredagen den 8 februari hölls det årliga ljusprojektet VITA LUX på Kulturhuset Vita skolan i Broby. Årets variant, Vita LUX:orientering, belyste hur ljus har lyst upp våra hem och hur ljus har gestaltat sig i konsten. Fokusområdena var ljus-kropp-rörelse och minisymposiet både inleddes och avslutades med aktiv belysning av kroppen.

Kulturansvarige Helena Zeberg, invigde ljusprojektet kl. 17 och därefter tog ljuständningen av Kulturhusets fasad vid. Ledda av personal från Göinge träningscenter fick besökarna därefter en genomgång av kroppen med olika rörelser.

Ljus inne och ute
Inomhus visades ett ljusvideoverk av Olof Werngren, Kakalorium spelade folkmusik, en film visades av etnolog Jan Garnert och filmare Göran Gunér, om hur det var att leva, tänka och vara innan det elektriska ljuset förändrade allt. Thomas Kjellgren, konstkritiker och kulturskribent höll också ett föredrag om ljuset i konsten.
Kvällen avslutades utomhus med ljusorientering, även detta under ledning av Göinge träningscenter. Symposiet avrundades därefter med ett finalnummer av eldkonstnären Johannes Holm.

Nöjd besökare
En av många besökare var Birgitta Sjunnesson från Broby. Birgitta har varit på flera av ljussymposierna tidigare och tyckte att även årets variant var väldigt trevlig.

Hela kvällen var gemytlig och familjär. Om jag ska nämna något speciellt så var det filmen om hur ljuset kom in i hemmen. Jag är själv förtjust i ljuset och den var intressant. Även videoproduktionen tyckte jag om och folkmusiken som Kakalorium spelade. Sen var det ett roligt inslag att få röra sig också tillsammans med Göinge träningscenter.

Text: jessica@espressomedia.se
Foto: Malin Alricsson

]]>

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy