Espresso – Din lokala tidning
Ut i naturen

Ut i naturen på fötter eller hjul

Just nu är våren fantastisk. Överallt exploderar knopparna på blommor, buskar och träd. Gräset blir synligt grönare och längre för varje dag och många har redan gjort vårens första gräsklippningspass i sina trädgårdar.

Solens strålar har en magisk verkan på oss människor och kanske nordbor i synnerhet. Aldrig vill vi utomhus mer än på våren, vare sig vi är friluftsmänniskor eller inte. I dessa tider passar utomhusaktiviteter dessutom extra bra. 

Vi som bor i nordöstra Skåne har förmånen att bo i natursköna trakter med många vandringsleder och andra platser som inbjuder till utomhusvistelse och -aktiviteter. Tvekar man att gå till gymmet så går det ändå att röra på sig på olika sätt och samtidigt få frisk luft, natur-, kultur- och historiska upplevelser. Här är några naturnära exempel på saker du lätt kan göra tillsammans med familjen utan att trängas med många andra. Med en medhavd picknickkorg kan man dessutom göra det till en heldag. För övrigt finns det även ett par andra utomhusaktiviteter att läsa om i denna tidning.

Vandringsleder

Just vandringsleder finns det väldigt gott om i våra kommuner och detta passar de flesta, både barn och vuxna. Vare sig vi vill vandra i skog, mer öppen mark eller närmare bebyggelse så finns det massor att välja på. Att vandra/gå är dessutom otroligt nyttigt för våra kroppar och det finns massor med hälsosamma fördelar, bland annat ökad fettförbränning, mindre risk för hjärtsjukdom, diabetes och benskörhet, samt lägre blodtryck. Gång är helt enkelt fenomenal träning som är både skonsam och enkel. När du dessutom vandrar i terräng ger du kroppen ett intervallpass, du aktiverar fler muskler och får upp mer flås. 

Oavsett om du vill gå långa eller kortare sträckor finns det vandringsleder som passar dig. Vill du också ha kulturella och historiska upplevelser under vandringen så kan du hitta även det. 

På kommunernas hemsidor och/eller turistinfo finns det massor med information att hämta om olika vandringsleder.

Cykla

På cykel kan du ta dig fram lite fortare än om du vandrar och du kan lättare ta dig längre sträckor. Även på cykel går det att upptäcka mycket i  våra kommuner och det finns ganska många vägar med mindre trafik som lämpar sig för cykelturer om det inte är rena cykelleder. För dig som gillar lite tuffare tag på cykel finns det dessutom bra möjligheter till MTB-cykling på t ex Hovdala Naturområde i Hässleholm. 

Östra Göinge: Cykelled Hjärsås-Immeln-Sibbhult samt cykelbana mellan Glimåkra-Broby-Knislinge-Hanaskog.

Hässleholm: Göingeturen och Norra Skogsrundan passerar flera av traktens utflyktsmål och turerna går mestadels på vägar med mindre trafik. MTB-cykling: Hovdala Naturområde, Snapphaneturen, Mölleröd.

Älmhult: Råshultsrundan, I Linnés hembygd, Pjätterydsrundan.

Osby: Cykelturer Jonstorp – Örsjön, runt Osbysjön, Nedanbäck – Denningarum, Skeinge – Malshult, Gylsboda – Örnanäs.

Utomhusgym

Vill du undvika att träna inomhus men ändå ha lite utmanande styrkeövningar så passar det fint att använda något att våra utomhusgym. Styrketräning i friska luften kan dessutom kombineras med gång/joggning eller varför inte bara en utflykt. 

Osby: Klinten

Östra Göinge: Broby, Åke Backe Knislinge, Trollacenter i Glimåkra och Mötesplats Färevallen i Sibbhult

Hässleholm: Centrumslingan har fyra gym; Ehrenborgsplan, Nyaste trygghetsboendet vid Kvantum, Nyköbingsparken vid Norra Station och Djupadalsparken. Dessutom Hässleholmsgården, Slingan runt Lillasjön i Hästveda och Sanatorieskogen i Tyringe.

Älmhult: Klöxhult motionsspår, motionsspåret i Haganäs fritidsområde, intill Eneryda Gymmix i Eneryda.

Fotnot: Hjälp till att hålla vår natur ren och fin. Plocka skräpet med er hem när matsäcken är uppäten.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x