Espresso – Din lokala tidning
enrival1

Utbildning – en väg till nytt jobb, via EnRival och Göinge utbildningscenter

ANNONS. Larry Eliasson började sitt arbetsliv som 14-åring och  har en lång meritlista från olika industrijobb under 32 år. När han för två år sedan blev arbetslös tog han kontakt med EnRival. För Larry blev vägen framåt utbildning till CNC-operatör på Göinge Utbildningscenter. En bred utbildning mot en trygg bransch.

– Senast jag gick i skolan var jag 14 år, och jag trodde nog inte att jag skulle studera igen. Mitt första jobb var som ”bonnadräng” inom lantbruket, men efter det har jag jobbat många år inom industrin, bland annat hos stora företag som Tarkett och Haki, berättar Larry.
Trots lång erfarenhet så har det hänt mycket inom industribranschen de senaste åren. Genom arbetsförmedlingens program Rusta och Matcha kom Larry till EnRival i Knislinge. Vägledningen ledde till att Larry bestämde sig för att söka till en utbildning som CNC-operatör på Göinge Utbildningscenter.
– Att hoppa på utbildningen var det bästa beslut jag har tagit i hela mitt liv. Jag hade aldrig trott att jag skulle börja studera igen, men nu trivs jag fantastiskt, säger han.
Dessutom har Larrys tekniska färdigheter kommit till bra nytta för Göinge Utbildningscenter.
– Den här svarven hade stått stilla i ett år. Nu har jag gått igenom och reparerat den, så nu snurrar den igen, skrattar Larry.

Från ansökan till anställning 
Lennart Björkquist är handledare på EnRival, och hjälper jobbsökande som behöver hitta en väg framåt. Ibland är utbildning den bästa vägen till ett nytt jobb, menar han.
– Larrys resa är ett fantastiskt exempel. Även om man bara har kanske tio år kvar att jobba så kan det vara värt att våga ta beslutet att satsa på vidarestudier, säger han.
– Även om man har erfarenhet och kunskaper behöver man ibland ha saker på papper, genom att studera tre terminer kommer Larry att ha helt andra möjligheter. CNC-tekniken används inom flera olika typer av industrier, och många företag skriker efter utbildad arbetskraft.

Goda kontakter
Varje deltagare hos EnRival har samtal med  en av företagets Studie-och Yrkesvägledare (SYV) för att utvärdera sin situation och hitta möjligheter.
– Med kontor i både Knislinge, Osby och Hässleholm är vi väl förankrade lokalt och vi har goda kontakter med både utbildare och arbetsgivare. Om man överväger en utbildning så är det viktigt att väga in hur arbetsmarknaden ser ut i framtiden. Ibland kan det handla om två till tre års studier, och då är det viktigt att man har valt en inriktning där det fortfarande finns lediga jobb när man är färdig, säger Lennart.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x