Espresso – Din lokala tidning

Utbildningsdag på Stinsens vävstuga i Älmhult

En tidig januarimorgon samlades 14 intresserade väventusiaster i Stinsens vävstuga i Älmhult för att öka sin kunskap på vävningens område. Kursledare var Nina Floderus från Haverdal i Halland. Ämnet för dagen var skaftväxling, en ny vävteknik, som ska tillämpas på en av vävstolarna i Stinsens vävstuga.

Under hösten 2016 gjorde Stinsens Vävstuga ett studiebesök i Ninas vävateljé i Haverdal och då väcktes ett intresse för att i framtiden under en dag lära den nya tekniken. En skaftväxlare har köpts in och målet med dagen var att deltagarna skulle lära sig att sätta upp en väv med denna teknik.

Väva mönster

Nina Floderus visade prov på ett antal arbeten som vävts. Skaftväxling är en teknik, som används för att väva mönster. Under förmiddagen fick kursdeltagarna lära sig hur man solvade en vävstol med skaftväxlare. De fick också öva i att väva med denna teknik på två vävstolar, som kursledaren ställde till förfogande.

Stort intresse

Intresset var mycket stort och samtliga deltagare fick prova tekniken på de två färdigställda vävstolarna. Det skapades olika mönster och fantasin fick flöda fritt under några timmar.

Kursdeltagarna fick också lära sig att det går att använda i stort sett vilka material som helst från mattrasor till nöthår. Ja, endast fantasin sätter gränserna.

Utbildningsdagen avbröts med både fika och en god lunch som två medlemmar hade fixat.

Nu har Stinsens Vävstuga tagit upp tråden så nu är det bara för dem att gå vidare .

Fotnot: För Er som vill utforska denna teknik närmare finns tre utmärkta instruktionsfilmer på YouTube (Sök på skaftväxling).

]]>

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x