Espresso – Din lokala tidning

Vacker natur och vildmarksliv, god mat och fantastisk utsikt

Immelns kanotcenter och M/S Immeln bjuder på det mesta för de flesta

Ett av de lokala företag som gör sitt bästa för att locka folk till våra trakter är Immelns Kanotcenter. Genom att marknadsföra natur och upplevelser i och runt Immeln bidrar de till att göra göingebygden känd även utanför den klassiska sommarsäsongen. Men minst lika viktigt är att försöka göra göingeborna själva medvetna om vilken pärla sjön och dess omgivning utgör.

Det har nu gått 10 år sedan Jon och Linda Marin började driva Immelns kanotcenter. Företaget är numera väletablerat och längs vägen utökade de verksamheten genom att köpa upp och renovera M/S Immeln. Företaget har hittat en form inom naturturism som Jon och Linda kommer att bygga vidare på.
– Det är ett fantastiskt roligt arbete och vi brinner båda för att sprida kunskap om friluftsliv och den
underbara plats som Immeln utgör, förklarar de.

Kanotuthyrning för alla
På kanotcentret hyrs 90 kanoter ut och här satsar Jon och Linda bland annat på att locka barnfamiljer. Barn är alltså inget hinder i kanoterna – tvärtom så finns det flytvästar även till spädbarn. Givetvis har paret själva provpaddlat när ett av deras egna barn var spädbarn.
– Vår dotter somnade så gott i botten på kanoten, det var nog väldigt sövande att flyta fram på vattnet, säger Linda.
Den äldsta besökaren var i sin tur hela 90 år, en dam som blev runtpaddlad av sina barn.
Många ger sig ut för en eller flera övernattningar, vilket oftast sker på någon av Immelns alla öar.
Sjön innehåller ca 100 öar, enligt Jon.
– Vi har hört många olika siffror så jag satte mig med en satellitbild och räknade själv och det blev ca 100, så vi säger det.
Gott om plats för alla som vill ha en egen ö att campa på med andra ord.
– Ja, våra paddlande besökare brukar vara förvånade över att de inte ser några andra människor på sjön.
Många turister paddlar framförallt i juli månad och man får ha lite framförhållning och boka åtminstone en vecka innan för att helt säkert få en kanot.
Att Immelns kanotuthyrning är välkänt visar också det faktum att Linda och Jon hade en alldeles speciell paddlare i början av juni.
– Ja, det var Linda Åkerberg som gör en Sverigeresa från Smygehuk till Treriksröset genom att cykla, vandra och paddla. Hon tog sig med kanot ända till Nyteboden. Kolla gärna in hennes resa på @wildernessstories på Instagram, tipsar Linda.

Hållbart för naturen
Att campingen ska vara hållbar för naturen är något som Jon och Linda är mycket noggranna med. Alla sällskap informeras om att en naturvårdsavgift på 50 kr ingår. De pengarna går till underhåll och städning samt att bygga eldstäder på öarna. Alla besökare får också skriva under på att följa allemansrätten och informeras om att de inte får ta med yxa eller såg och att de måste använda eldstäderna som kanotcentret har byggt upp. Varje sällskap utrustas numera också med ett eldfat för att kunna elda säkert och skonsamt för naturen.

M/S Immeln för fest och mys
M/S Immeln kör guidade turer på sjön enligt en uppgjord turlista. Varje tur varar i drygt två timmar och under tiden avnjuter man lunch, myser, dricker kaffe och tittar på den fantastiska naturen. Förutom lunchavgångarna så kör båten även ut sex kvällar under sommaren. Då är det antingen räkfrossa med Daniel och Anna Björk som musikunderhållning, alternativt BBQ-buffé med svenskamerikanen Thomas Boden som spelar countryinspirerad musik.
–Till dessa tillfällen gäller det att boka i tid, säger Linda och Jon. Det blir snabbt fullbokat och är populärt bland många göingebor.
När båten anlagt fortsätter den ha öppen pub ett tag till.
– Ca hälften av matgästerna brukar kliva av och då kan man komma ombord spontant för en öl, vilekt är populärt bland boende häromkring, berättar Linda.
Det är också omtyckt bland Immelnbor att bjuda med gäster på en avgång, äta en bit och visa upp trakten från sjösidan.
– Det är faktiskt så många av den lokala befolkningen som gör detta så av den anledningen har vi tagit fram ett fördelaktigt årskort till dem.
För den som inte hittar en tur som passar i turlistan finns det möjlighet att abbonera båten privat för fler än tio personer. Många lokala företag bokar för konferens, personalfest och liknande och man kan även boka för bröllop och andra festligheter som privatperson. Upp till hundra personer får plats ombord.

Tredje ben – utbildningar
Jon och Linda har mött många familjer som känt sig osäkra när det gäller att leva friluftsliv. Så föddes idén till Outcraft Family Weekend, en helg som hålls varje år i syfte att låta folk prova på vildmarksliv i form av minikurser; laga mat, fiska, tälta, lära sig om allemansrätten, lyssna till föreläsningar och inspiratörer. I år är denna helg 30/8-1/9.
Utöver detta håller Jon och Linda andra utbildningar i bushcraft, överlevnad, både grundläggande och fortsättningskurser. De samarbetar med en välkänd överlevnadsexpert från USA, Dave Canterbury och driver tillsammans ”Pathfinder School Scandinavia” som utgår från Immeln.
– Utbildningar i ren överlevnad hålls under hösten för att det ska vara mer utmanande förhållanden. Sverige har svår natur just för att det är kallt och fuktigt så det är perfekta platsen att ha dessa utbildningar. De lockar folk från hela världen.
– Sen har vi 24-timmarskurser med guidning där vi först lär ut allt folk behöver kunna för att campa och därefter får de göra en övernattning själva. Dessa kurser lockar många från Europa, framförallt belgare och holländare, berättar Linda.

Lokala perspektivet är viktigt
Lika viktigt som att locka folk till trakten anser Jon och Linda att det är att själva anlita andra lokala företag och produkter.
– All mat till M/S immeln levereras av restaurang Snapphanen i Knislinge, som lagar mat av lokala råvaror. Bär köper vi från Grönkvists odling här i Immeln. Maten är lokal och så ekologisk som möjligt. Behöver vi anlita hantverkare så anlitar vi alltid lokala företag. Det är viktigt att gynna företagskulturen här för att få en levande landsbygd, avslutar Linda och Jon.

Text och foto: jessica@espressomedia.se

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy