Espresso – Din lokala tidning
depositphotos 79393406 xl

Vad är glögg egentligen?

Rent definitionsmässigt är det en nordisk, varm dryck ursprungligen baserad på rött vin och/eller sprit, kryddor och sockerlösning. Idag finns glögg baserad på vitt vin och självfallet även alkoholfri glögg gjord på saft eller alkoholfritt vin. Själva ordet glögg kommer av det äldre ordet glödg, bildat av verbet glödga, som betyder ”värma upp”.

Att dricka (varmt) kryddat vin har sina anor långt tillbaka till antikens greker och romare. Man lade då kryddor i sitt vin för att laka ur hälsosamma kryddor och örter men också för att helt enkelt bättra på smaken hos ett dåligt vin. Så gjordes även hos oss. Gustav Vasa lär ha varit förtjust i en blandning av ”rhenskt vin, socker och honung, kryddat med kanel, ingefära, kardemumma och nejlikor”. Och att Bellman drack ”vitt vin med pimpinella” vet vi också.

Men det var först i början av 1600-talet som uttrycket “glödgat vin” dök upp för första gången. Det glödgade vinet gjorde man genom att en sockertopp dränktes in i cognac och antändes. Det smältande sockret lät man sedan rinna ner i det kryddade vinet och på så sätt fick man glöggen söt.

Tillverkningen var naturligtvis lite omständlig och det var främst i burgna hem man kunde och hade råd att göra sin egen glögg. Men sakta växte glöggen i popularitet och i slutet av 1800-talet började vinhandelsfirmorna tillverka och sälja färdigblandad glögg. Och glöggen kom alltmer att förknippas med julfirandet och på den vägen är det.

Min egen glögg

Under många år gjorde jag min egen glögg med hjälp av Apotekets Aromatiska tinktur, som är ett extrakt av kardemumma, kanel, kryddnejlika, pomeransskal och ingefära och avsett för att krydda glögg.

1 helflaska rött vin blandas med 1 halvflaska okryddad sprit (typ Renat eller vodka) samt sockerlösning på 1,5 dl socker och 1,5 dl vatten. Värm upp vatten och socker så att du får en sockerlösning och tillsätt vin och sprit samt huvuddelen av en flaska Aromatisk tinktur. Smaka av och ta ev. mer tinktur och socker tills du hittar din variant. Bara provsmakningen är en höjdare i sig!

Jag lovar ett bra resultat!

Bo Martinsson

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x