Espresso – Din lokala tidning
Vad är RS-virus?

Vad är RS-virus?

En RS-virusinfektion brukar börja som en vanlig förkylning. Nästan alla barn får en infektion med RS-virus under de första två levnadsåren. Oftast är sjukdomen lindrig, men en del barn kan bli allvarligt sjuka. Infektionen är vanligare under vinterhalvåret. Ett barn har ökad risk att bli allvarligt sjuk om barnet är yngre än sex månader, om barnet är yngre än ett år och född mer än fem veckor för tidigt eller har hjärtsjukdom, kronisk lungsjukdom, neurologisk sjukdom eller någon immunbristsjukdom.
Hur smittar RS-virus?

RS-viruset sprids till exempel när en person som är sjuk hostar, nyser eller andas ut. Då kan den som står nära bli smittad. Dropparna faller sedan ner på ytor eller föremål. Därifrån kan viruset sprida sig vidare. RS-viruset kan överleva i flera timmar på till exempel leksaker, handtag och kläder.
Det tar tre till fem dagar från det att barnet har smittats med RS-virus till att hen blir sjuk.
Ett barn som har blivit sjuk av RS-virus en gång är inte helt immun mot sjukdomen. Därför kan barnet bli sjukt igen, men oftast blir besvären lindrigare jämfört med första gången.

Vilka symptom?

Det här är vanliga symtom på en RS-infektion: snuva, ofta med segt slem, hosta, feber, irriterade och röda ögon, väsande och pipande andning.

Vad kan jag göra själv?

Lättare besvär hos barnet kan du försöka lindra på samma sätt som vid en vanlig förkylning.
Näsdroppar med koksaltlösning kan hjälpa om barnet är täppt i näsan, framför allt när barnet ska äta eller sova.
Höj huvudändan på barnets säng genom att till exempel bädda med extra kuddar under madrassen. Då blir det ofta lättare för barnet att andas, eftersom svullnaden i näsans slemhinnor minskar om barnet har huvudet högt.
Det är viktigt att barnet får i sig tillräckligt med vätska. Ge därför barnet vätska ofta. Ammar du eller ger ditt barn mjölkersättning så kan du göra det oftare än vanligt.
Du kan använda en nässug för att suga ut det sega slemmet ur näsan. Nässugen kan du köpa på ett apotek.
Om ögonen är irriterade och kladdiga kan du tvätta dem med en bomullstuss med koksaltvatten eller ljummet vatten.

Hur kan jag minska risken för att barnet smittas?

Du kan minska risken att du eller barnet ska smittas av RS-virus genom att vara noggrann med hygienen och genom att hålla avstånd till andra inomhus. Det är bra att vara extra försiktig de månader på vinterhalvåret när många blir smittade eller sjuka av RS-virus.

Annelie Frostensson och Eva Olsson
BVC-sköterskor på Familjecentralen i Osby

Vad är RS-virus?
Annelie Frostensson och Eva Olsson. BVC-sköterskor på Familjecentralen i Osby.
Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x