Espresso – Din lokala tidning
pexels pixabay 372959

Vad är whisky?

Whisky är ett outtömligt ämne men vi måste börja någonstans. Min erfarenhet säger mig att många idag har bra kunskaper om whisky men också att missuppfattningar och direkta felaktigheter är allmänt spridda. Låt oss därför börja med en del basala fakta. Det kommer att behövas några inledande krönikor för det. Fak­ta kan låta trist men är grunden för en djupare förståelse och uppskattning av whisky i dess olika skepnader. Och kom ihåg Ädla Dryckers devis: Kunskap förhöjer smaken!

Men vad är whisky?

Det enklaste svaret är destillerat öl, på samma sätt som cognac är destillerat vin och calvados destillerad cider. Maltwhiskyn har blivit oerhört populär de senaste 30-40 åren men var dessförinnan under lång tid en ganska okänd dryck. Sedan mitten av 1800-talet har nämligen blended whisky varit helt dominerande. Men vad står dessa begrepp för? Låt oss reda ut dem och se lite på den historiska utvecklingen.

Konsten att destillera, här att separera alkohol från andra ämnen, har varit känd i minst tre tusen år och konsten spreds långt senare ofta med missionärer och munkar till nordligare breddgrader. Om destillationskonsten som skulle resultera i whisky först spreds till Irland eller Skottland är oklart, men säkert är att det producerats skotsk whisky i över 500 år. En gång i tiden var Irland den stora whiskygiganten, så sent som på 1890-talet hade man 90 % av världsmarknaden. Idag drygt ett hundra år senare får man nöja sig med ca 5 %. Hur kan detta komma sig? Låt oss återkomma till det vid ett senare tillfälle!

skarmavbild 2022 10 25 kl. 23.50.37

Vi kommer nämligen här och i de närmaste krönikorna att nästan uteslutande tala om Skotsk Whisky. Enligt lag är detta en dryck destillerad i Skottland av mältat korn (säd), vatten och jäst till max. 94,8 % alkoholstyrka (volym), lagrad i Skottland på ekfat med maximal volym på 700 liter i minst 3 år samt buteljerad med minst 40 % alkoholstyrka. Endast tre ingredienser är således tilllåtna: mältat korn för maltwhisky (andra sädesslag tillåtna för grainwhisky), vatten och jäst.

Men åter till begreppen! Vi talar i dagligt tal om maltwhisky, grainwhisky och blended whisky. För att producera maltwhisky krävs att det görs på enbart sädesslaget korn och att detta är mältat. Vad är då mältning? Man kan enkelt säga att det är en process för att komma åt sockret i kornet – (alla som själv provat på där hemma vet ju att det förutom vatten och jäst också behövs socker!).

Bengt Arne Larsson

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x