Espresso – Din lokala tidning
vi månad

Vad dricker man en vit månad?

ÄDLA DRYCKER. Det var ett tag sedan jag skrev min dryckeskrönika eftersom jag tyckte att jag skrivit om de flesta ädla drycker i de 55 krönikor som redan publicerats. Men, å andra sidan är ämnet outtömligt så jag satsar väl på 55 krönikor till! Och så slipper tidningen att plocka fram gamla krönikor!

I september/oktober hade jag förmånen att få vara reseledare på en whiskyresa till Skottland med Tjörnarps Buss. Vi besökte sju olika destillerier i Lowlands, Highlands, Campbeltown och på Islay. Jag hade besökt dem alla tidigare, några vid flera tillfällen, men det är alltid härligt att komma tillbaka och upptäcka nya saker. Skottland har ju inte bara whisky att erbjuda utan också en fantastisk natur i ett oerhört varierande landskap i fantastiskt höstväder – vi fick inte en droppe regn på oss. Och till hösten bär det av igen! Intresserad att hänga med? Hör av dig!

För några veckor sedan firade vi av det gamla året med goda vänner, god mat och goda drycker. Helt underbart! Och dagen efter kommer det nya året som ett oskrivet blad. Vi längtar väl alla efter en vit jul men en vit månad har en annan innebörd. En lång och intressant artikel i Dagens Nyheter tog upp ämnet. Forskning har visat att en vit månad i betydelsen alkoholfri har positiv långtidsverkan på vår hälsa. Och god hälsa vill i varje fall jag ha så sagt och gjort, nu är det alkoholstopp för min del några månader.

Senast för några dagar sedan blev jag tilltalad ”Mister Whisky” och många känner mig kanske främst från mina många dryckesprovningar i olika former av ädla drycker. Det är mycket hedrande och jag känner stor uppskattning för det jag gjort och gör, men om man tror att jag dricker mycket whisky så tror man fel. Sedan jag blev pensionär för ca 10 år sedan har emellertid vinkonsumtionen stigit en hel del, allt oftare har det blivit möjligt (och ”tillåtet”) att ta ett glas vin till maten. För visst är vin gott till mat – och mat älskar jag – och jag har gått en hel del utbildningar och vinprovningar i Munskänkarnas regi, vilket jag verkligen kan rekommendera. Ädla Dryckers devis är just att ”Kunskap förhöjer smaken”, något som stämmer för såväl vin som allehanda ädla drycker men naturligtvis även för mat. Att sprida kunskap om god husmanskost är därför också en viktig uppgift för oss i Husmanskostens Vänner.

På senaste tid har jag emellertid känt att det där glaset vin varit onödigt och slentrianmässigt, det kan inte vara mening att ha fest flera dagar i veckan. För att visa det för mig själv har jag satt tillfälligt stopp för all alkohol. Därmed inte sagt att andra ska göra detsamma. Men varför inte prova?

Men, vad dricker man då istället? Svaret är enkelt: Vatten. Personligen föredrar jag kranvatten, det är både gott och billigt. Det finns dessutom en mängd olika mineralvatten att köpa, många intressant smaksatta. Så, det behöver inte alls vara enahanda att dricka vatten. Men nyttigt! När jag skriver dessa rader är det Tjugondag Knut och jag känner mig redan som en ny människa. Sant eller inte, känslan är ändå behaglig!

Ha en fortsatt vit februari, med eller utan snö!

BENGT ARNE LARSSON ÄDLA DRYCKERS VÄNNER

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x