Espresso – Din lokala tidning
skärmavbild 2023 11 11 kl. 16.41.13

Välbesökt vernissage i Tyringe

Tyringe konstförening 50 år

KONST/FÖRENINGSLIV. Femtio år av konstupplevelser firas med en jubileumsutställning på Tyringe konsthall. Ett 70-tal besökare kom på vernissagen den 1 oktober och än finns det tid att besöka utställningen.

– Vi har väldigt trevligt i föreningen, säger Kerstin Frost, som är medlem och engagerad i styrelsen.

När föreningen startade för femtio år sedan var det i kölvattnet av kommunsammanslagningen 1972.

– När Tyringe skulle ingå i Hässleholms kommun ville föreningen verka för att det fortsatt skulle finnas kulturupplevelser på fler platser än centralorten, berättar Kerstin Frost. Konsthallen hittar man på biblioteket i Tyringe och under sommaren har den fräschats upp och byggts om lite.

– Biblioteket ska hålla meröppet framöver, och därför behövde man bygga till en extra vägg för att kunna stänga in konsten när lokalen inte är bemannad. Väggen är i plexiglas, så meröppetbesökare kan se konsten, det har blivit jättebra!

LOKALT FOKUS

Medlemmarna i föreningen består både av konstutövare och konstintresserade.

– Vi brukar ha utställare från hela Skåne, men under jubileumsutställningen har vi lite extra fokus på konstnärer från närområdet, säger Kerstin Frost.

Konstnärerna från Hässleholms kommun är Alf Lundström, Amy Krüger, Cecilia Löwegren, Gunnel Pålsson, Mats Lindh, Peter Gruvander och Wiveka Vohnsen. Dessutom medverkar Tommy B Nilsson (Höör), Pelle Strand (Bromölla), Christel Khan (Förslöv), Chrissie Lundström (Helsingborg) och Catarina Ekelund-Hagström (Ängelholm.)

– Utställningen pågår till den 26 oktober, därefter öppnar vi en ny utställning med glaskonstnären Petra Karlsson den 31 oktober.

SAMTAL OCH SAMMANKOMSTER

Vid varje ny utställning sker ett vernissage med möjlighet att träffa den konstnär som ställer ut.

– Då anordnar vi en liten programpunkt som vi kallar ”Fika med konstnären”, där brukar den som ställer ut berätta om sina verk i ungefär en kvart, sedan är ordet fritt om man vill ställa frågor. Det brukar komma ett trettiotal personer och blir ofta väldigt trevliga konstdiskussioner, säger Kerstin Frost.

TEXT: ERIK@ESPRESSOMEDIA.SE 

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x