Espresso – Din lokala tidning
Stearinljus

Välj ljus med omtanke

MILJÖ. Nu går vi in i vintermånaderna där jag gärna tänder ett par ljus till frukost, middag och häng i soffan. Vilka ljus väljer jag då? Jo, stearinljus!

Enligt miljömärkningen Svanen använder vi 18 000 ton ljus per år i Sverige och en stor del av dessa är tillverkade av paraffin som i sin tur kommer från fossil olja. När paraffinljus brinner släpper de ut större mängder koldioxid än stearinljus. Om alla i Sverige skippar paraffinljus under ett år och bara tänder stearinljus skulle vi spara in utsläpp från 67 000 bilar vilket motsvarar utsläppen från biltrafiken i en medelstor svensk stad, enligt det statliga företaget Miljömärkning Sverige AB.

Inte fossila ämnen
Nu är inte stearinljus helt igenom bra heller men de är i alla fall inte gjorda av fossila ämnen utan av vegetabiliska och animaliska fetter, oftast slakteriavfall. Det gäller dock att ha koll på deras innehåll då många även innehåller palmolja som inte är bra eftersom utvinningen av oljan orsakar stor inverkan på vår miljö i och med regnskogsskövlingen. Väljer man Svanenmärkta ljus så har man löst det problemet eftersom de inte tillåter palmolja. Svanen har också krav på att minst 90 procent av ljusets råvara är förnybar. Det är också lätt att hitta Svanenmärkta ljus i de flesta vanliga matbutiker.

Välj stearin
Vad gäller andra slags ljus såsom värmeljus och doftljus så är det även där bra att välja stearin framför paraffin. De är lite svårare att finna men de finns, även i vanliga mataffärer. Doftljus som inte innehåller paraffin tenderar att innehålla sojaolja, bivax, palmolja eller rapsolja. Välj då bort de med palmolja av samma orsak som jag skrev om ovan och välj några av de andra.

Lite i taget
Med detta sagt så väljer jag i första hand stearinljus, i andra hand värmeljus av stearin och i sista hand doftljus av något som inte är gjort av paraffin eller palmolja. För mig känns det som ett val som är enkelt att göra där jag är med och påverkar klimatet, i rätt riktning, en liten bit i taget.

Text: Veronika Ekstrand, konsult inom miljö- och avfall

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x