Espresso – Din lokala tidning
groddar marta dell’anna2

Väljer bort grönsakerna

De kraftiga prishöjningarna på vanliga matvaror har fått konsekvenser för vad vi äter. Mer än varannan svensk avstår från att köpa grönsaker på grund av de höga matpriserna, visar en ny Sifo-undersökning på uppdrag av odlings- och trädgårdsföretaget Nelson Garden.

– Människor som odlar kommer närmare naturen, mår bättre och känner glädje och stolthet. Det är tråkigt att priserna i mataffären får många att avstå från grönsaker, men det går komplettera sin mat genom att odla hemma – även på mindre ytor, säger Elin Burén, odlingsexpert på Nelson Garden. 

I en ny Sifoundersökning gjord på uppdrag av Nelson Garden svarar mer än hälften av svenskarna, 55 procent, att de har avstått från att köpa grönsaker som de vanligtvis brukar köpa på grund av de blivit så mycket dyrare. I åldersgruppen 30–49 år, som omfattar många småbarnsföräldrar, uppger hela sex av tio, 64 procent, att de har avstått från att köpa grönsaker som de brukade.

– Egenodlat grönt är ett fantastiskt sätt att berika sin vardagsmat som lätt blir lite enahanda på vintern. Satsa på snabbväxande sorter som trivs inne och inte tar så mycket plats, som groddar, bladgrönsaker, chili och kryddgrönt som basilika och persilja. De ger smak, färg och extra vitaminer på tallriken, säger Elin Burén.

elin buren2
Elin Burén från Nelson


Enligt Statistikmyndigheten SCB bjöd fjolåret på den kraftigaste ökningen av livsmedelspriser sedan 1980-talet. Uppgången tog rejäl fart under fjolåret och SCB ser ännu inget slut på utvecklingen. På listan av matvaror som ökat mest i pris återfinns stapelvaror som vitkål och gul lök.

Undersökningen genomfördes i november och december 2022. Totalt ökade livsmedelspriserna med 18,6 procent under helåret 2022, enligt SCB, vilket innebär att de fortsatt att stiga efter att frågan ställts.
Tre tips: Så odlar du ätbart på vintern:

1. Skörda smått
Många grönsaker går att skörda och äta redan som små gröna skott. Sådana mikroblad är näringsrika och goda att klippa över smörgåsen eller salladen. Ärta, solros, bondböna, vitkål, grönkål, blomkål och broccoli är exempel på plantor som snabbt ger smakrik skörd och går att odla på liten yta. Kryddor som koriander och persilja ger mycket smak.

En liten växtlampa kan vara bra att ha eftersom det kan vara ont om ljus under vintern. Skotten växer snabbare och bättre och ger frodigare plantor och större skörd.

2. Odla i vatten
Att odla i vatten är en metod som ger stor skörd på en liten yta. Det kallas hydroponisk odling och lämpar sig bra för plantor som kräver mycket vatten, som kryddor och bladgrönsaker, men även fruktsättande grönsaker som tomat och gurka funkar. Plantorna behöver lite hjälp med extra växtbelysning på vintern.

Vill du odla utan extra ljus går det utmärkt att grodda frön. Grodda i en sil, en burk (använd ett finmaskigt nät för att hälla bort överflödigt vatten) eller en särskild groddbox. De flesta fröer blir klara på fem–tio dagar och håller ungefär fem dagar i kylskåpet.

3. Odla återvunnet
Återodling, eller “regrowing”, innebär att du låter en grönsak växa om på nytt. Spara ett par centimeter av den tjocka delen av en morot eller rotdelen från en purjolök. Ställ den på ett fat med vatten i fönstret, moroten med den avskurna sidan ner och purjolöken med den avskurna sidan upp. Grönsakerna kommer att skjuta skott och ge dig ny skörd.

Det går också att återanvända vissa matförpackningar till odling. En gammal vindruvskartong kan fungera utmärkt som ett miniväxthus för dina groddar och spara både miljö och plånboken.

För mer information, kontakta gärna:
Elin Burén, odlingsexpert Nelson Garden, +46 76 852 08 65, elin.buren@nelsongarden.com
Lovisa Back, kommunikations- och hållbarhetschef Nelson Garden, +46 73-125 12 22, lovisa.back@nelsongarden.com

Pressbilder
Bilder som illustrerar ätbar odling finns för nedladdning och fri redaktionell användning här.
Bild på Elin Burén finns för nedladdning och fri redaktionell användning här.

Fakta om undersökningen
Undersökningen är genomförd av Sifo på uppdrag av Nelson Garden och slutfördes i december 2022. Siffrorna i tabellen är avrundade till närmsta heltal och anges i procent. I undersökningen deltog 1 000 svenskar i åldern 18–79 år från ett riksrepresentativt urval. Frågan som ställdes var:

Matpriserna har generellt stigit med 16 procent under det senaste året. Har du avstått från grönsaker som du brukade köpa för att de har blivit dyrare?

 AllaUppdelat per könUppdelat per åldersgrupper
Svarsalternativ ManKvinna18–2930–4950–6465–79
Ja, ofta16141813181812
Ja, ibland39354439453534
Nej, sällan21232024182027
Nej, aldrig22271719192725
Tveksam, vet ej2225011
Sammanfattning       
Nej44503743364753
Ja55496252645337

Fakta: Nelson Garden
Nelson Garden är ett av Nordens största trädgårds- och odlingsföretag. Vår vision är ett friskare samhälle, där odling ger människor glädje och stolthet och bidrar till fler växter och djur omkring oss. Vi vill hjälpa fler att komma närmare naturen genom odling, oavsett var de bor. Läs mer på www.nelsongarden.se.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x