Espresso – Din lokala tidning

Välkomna åter till Wanås

Wanås drivs hållbart och är ett certifierat besöksmål genom The Long Run Destination, som är ett internationellt nätverk av hållbara besöksmål. Vi besökte Wanås innan påsk för att få lite nyheter angående Wanås Konst, Wanås Restaurant Hotel samt Wanås Gods.

På plats tog VD för Wanås Restaurant Hotel, Kristina Wachtmeister, kommunikatör Sofia Bertilsson, och chefskock Lina Ahlin samt Wanås Konsts verksamhetschef Elisabeth Millqvist emot.

– Vi har blivit uppmärksammade både internationellt och nationellt och sedan vi öppnade i maj 2017 har vi fått utmärkelser som ett av världens hetaste hotell av Condé Nast Traveler och ”Årets Fab” av White Guide 2019, berättade Kristina.

Uppmärksammade kockar
Lina som ursprungligen kommer från Södertälje är tillsammans med sin man Henrik Eriksson ansvariga för köket på Wanås Restaurant Hotel sedan i början av året. Lina har blivit uppmärksammad i kockvärlden som White Guides ”Rising Star” och har även fått det prestigefyllda Karin Franssons mentorspris.

– Det känns spännande och extra roligt att kunna arbeta och erbjuda alla godsets råvaror som exempelvis nötkött, mejerier och primörer och låta våra gäster få smaka på Wanås. Vi gör bland annat vår egen färskost och glass här på restaurangen, berättar hon.
I restaurangen arbetar personalen mycket utifrån vad årstiden har att erbjuda och alldeles snart är det dags för rabarbern att göra entré på menyn.

– Vi använder oss inte bara av godsets produkter utan vi tar även hjälp av granngårdar och leverantörer i närområdet och det har stor betydelse för oss, fortsätter Kristina.

– Det finns många förutsättningar, det gäller bara att kunna förvalta, förfina och göra det skarpare så att gästen skall känna igen sig, säger Lina.

Not a Single Story II
Vi fick även en inblick bakom kulisserna i konsthallen på Wanås Konst där förberedelserna med de unika konstverken är i full gång. Wanås Konst öppnar sin stora utställning i maj varje år och den 5 maj slås portarna upp till årets konstutställning med titeln Not a Single Story II.
På premiärdagen är det gratis inträde för alla som kommer till Wanås.
Elisabeth visade och berättade om de fantastiska verken som nu skall sättas samman.

– Förberedelserna till utställningen började egentligen för ett år sedan. Konstnären har sin idé och vi försöker att på bästa sätt förverkliga den samtidigt som det måste fungera i miljön här, och det måste även tas hänsyn till bl.a. väder och vind.
Det är nu 32 år sedan som Marika Wachtmeister grundade skulpturparken Wanås Konst och den är idag hetare än någonsin.

Kristina Wachtmeister och Sofia Bertilsson utanför restaurangen.

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy