Espresso – Din lokala tidning
vandra i osby

Vandring i Osby

HJÄRTASJÖN

Här har hela familjen chans att ge sig ut på en vandring runt den vackra Hjärtasjön. Ni vandrar genom praktfull blandskog med härlig sjöutsikt. Med en längd på tre kilometer orkar även de mindre barnen med vandringen. Det finns också flera möjligheter till avkopplande pauser längs vandringen. På en del platser finns rustika bänkar längs sjön och har ni tur kan ni uppleva näckrosblomningen som förgyller upplevelsen.

VAKÖ MYR

Välkommen till den största myren i sydligaste Sverige. Här finns tystnad, karghet och vildmark för dig som söker en sällsam upplevelse. Med vidsträckta vyer och omväxlande vandring är det lätt att bli betagen av den säregna naturen. Det finns ett rikt fågelliv och den till synes karga marken erbjuder mer än vad ögat först ser, här växer till exempel både odon och tranbär. Här växer också köttätande sileshår, som är en spännande växt att undersöka närmare.

Under den omväxlande vandringen på myren kommer ni bland annat passera Flatön. Här bodde människor fram till 1900-talet under stora vedermödor. Här har det också funnits åker, slåtteräng och boskap.

Vandringen, som är cirka fyra kilometer lång, slutar vid ön Berget – en klippa med storslagen kilometervid utsikt över myren. Här finns även en bänk att njuta av utsikten och kanske en matsäck på.

NYTEBODASKOGEN

Nytebodaskogen, belägen norr om sjön Immeln, är det enda skånska naturreservatet med naturskogsliknande barrskog. 2000-talets stormar angrepp skogen hårt, kvar finns dock både tallar och granar som är över 200 år gamla. Reservatet erbjuder miljöer som är ovanliga i Skåne. Syftet med reservatet är att låta den gamla skogen utvecklas fritt och därför lämnas döda träd kvar där de fallit. Nytebodaskogen är även känd för sina ugglor, från februari till april kan man höra både pärluggla, sparvuggla, hornuggla och även nattuggla.

Genom detta lilla reservat går Skåneleden. Under vintern 2020/2021 färdigställs en rundvandring på några kilometer i reservatet. Utöver Skåneledens leder är terrängen svårtillgänglig, var uppmärksam på fallande träd och grenar. Längs vägar och stigar har en del träd röjts undan men i övrigt är skogen mycket otillgänglig.

Parkering och toalett finns i anslutning till reservatet.

Det finns stor risk för att delar av träd eller hela träd faller mycket snabbt och plötsligt, inte minst under blåsiga dagar och perioden därefter. Var alltid uppmärksam på riskerna om du går i reservatet!

NÄSET

Naturreservatet Näset är underbar plats för hela familjen. På denna halvö finns massor av lekplatser för barn. Här kan de leka kurragömma i lövskogen eller bada vid någon av de hemliga vikarna som finns runt halvön.

KLINTEN

En slinga är anpassad för hela familjen, även de minsta. Hela rundan är möjlig att ta sig runt med barnvagn. Följer ni markeringarna är rundan omkring två kilometer lång, men ni kan göra avstickare på de många mossiga småstigarna.

Mer information om vandring och friluftsliv hittar du på www.visitosby.nu

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x