Espresso – Din lokala tidning

Vandringsutställning om psykisk (o)hälsa

Ungas psykiska hälsa är ett högst aktuellt ämne i vårt samhälle. På Osby Kultur och Fritid har personalen uppmärksammat detta genom att skapa en utställning utifrån boken Ta makten – för att det funkar.

– Syftet är att ge verktyg till unga att hantera sitt eget mående. Just detta är centralt då det ofta pratas om hur den psykiska ohälsan bland unga ökar utan att fokusera på hur de ska kunna må bättre och vända utvecklingen, säger kulturutvecklare Cecilia Pedersen.

Idén till utställningen fick Cecilia Pedersen när hon lyssnade till en föreläsning av Leone Milton, en av författarna till boken Ta makten – för att det funkar. Boken riktar sig till ungdomar och lyfter fram att det går att må bra och leva ett rikt och meningsfullt liv om man accepterar att det innehåller både ljusa och mörkare stunder. Boken innehåller både övningar och text och språket är enkelt och lättbegripligt för unga.

– Jag kände att jag ville föra ut bokens budskap till fler ungdomar. Det är viktigt att poängtera att livet är upp och ner och inte så ”lyckat” som det till exempel gestaltas i social media. Många unga behöver få känna att de kan släppa på kraven och se att livet är bra ändå, säger Cecilia.

Samarbete

Bokförlaget nappade på idén och utställningen är en samproduktion mellan Osby Kultur och Fritid,   förlaget Olika, och Osby bibliotek, med ekonomiskt stöd från Region Skåne. Förutom att arbeta fram själva utställningen så har Osby Kultur och Fritid också skapat ett samarbete med skolbibliotekarierna i kommunen och några lärare. Tanken är att alla ungdomar i klass 8 ska få ett eget ex. av boken, arbeta med den i skolan och dessutom besöka utställningen.

– Vi jobbar också med att ta fram ljudspår så att även den som har svårt att läsa ska kunna ta till sig utställningens budskap ändå, berättar Cecilia.

Budskap för alla

Utställningen som visas i Osby konsthall 8/9 – 13/10. Därefter flyttar den till Lönsboda för att så småningom vandra vidare till andra kommuner.

I utställningen får besökarna svar på frågor som ”Vad händer med dig när du börjar tänka på  allt som är bra med dig istället för tvärtom?”, ”Vad betyder självmedkänsla?”, och mycket annat.

– Det är svar som kan hjälpa dig att ta makten och leda till ett bättre mående. Och det är egentligen inte åldersbundet. Alla kan läsa boken och se utställningen, avslutar Cecilia.

Text: jessica@alltomgoinge.se

Foto: Fredrik Norell

]]>

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x