Espresso – Din lokala tidning

Vår duktiga skolpraktikant Alva

Alva Tomasson bor i Osby och går i klass 8 A på Hasslarödsskolan.
Under vecka 12 har Alva varit praktikant hos oss på Espresso Reklambyrå.

Hon har fått i uppdrag att skriva artiklar om sina stora intressen som ni kan läsa om här nedan. Alva har även fått följa med ut på reportageuppdrag som syns i den här tidningen.

Mina fritidsintressen
– fotboll och konståkning

På min fritid spelar jag fotboll i IFK Osbys F04 och jag åker även konståkning i Osby KK. Det är två helt olika fritidsintressen men ändå har jag varit aktiv i dessa sporter sedan jag var fem år.

Fotbollen intresserar mig eftersom det är en så stor gemenskap i laget jag spelar i. Vi är en liten grupp på 15 personer men många av oss har spelat tillsammans sedan vi var små vilket lett till en bra gemenskap. Jag tränar 3 gånger i veckan plus match på helgerna. Det är ett stort engagemang både bland oss spelare och föräldrar, vi får in pengar bland annat genom att panta burkar till Panta Mera. Av pengarna kan vi åka på cuper. Under 2018 har vi varit med i Halör cup, Gothia cup och Viggan International cup i Stockholm. Det gick väldigt bra för laget på dessa stora cuper, vi vann många matcher vilket ledde till att vi blev inbjudna till Eskilsminnes cup som är Sveriges näst största cup efter Gothia och även inbjudna till Halör cup som vi ska vara med i nu 2019.

Engagerade föräldrar
Föräldrarna ger oss spelare ett stort stöd när vi är på plan men även runt omkring allt. Det är många som gärna vill hjälpa till att ordna så att vi får in pengar så vi ungdomar kan delta i de cuper som vi tycker är roliga att vara med i. En träning blir heller aldrig inställd för det är många som ställer upp ifall vår huvudtränare är borta eller sjuk. Förutom vår huvudtränare, Magnus Svensson, har vi tre ”extratränare” som ofta är med på träningarna, Mogge, Bigge och Ronny. Vi har även styrketräning en gång i veckan, just nu är den på ett gym i Broby som hålls av en av spelarnas pappa, Bigge. Då åker vi buss dit vilket också bildar en gemenskap då det inte bara är fotboll. Jag tycker det är viktigt att man gör saker utanför fotbollen vilket mitt lag ibland gör, t.ex. ordnar en filmkväll eller åker och bowlar. Jag är väldigt tacksam över att jag får spela fotboll i ett så bra lag och att jag fått så många vänner genom fotbollen.

Konståkning i Teamet
Sedan jag var liten har jag gillat att ”showa” mig och det är nog därför jag fastnade för konståkning. Jag slutade tävla för två år sedan och nu åker jag i Teamet som klubben kallar oss. Vi tränar varje onsdag och söndag från 21:00 till 22:00, då är det bara träning till is-showen under hela säsongen, vilket är riktigt kul.

Osbys is-show bakom kulisserna
Förberedelserna innan is-showen är enorma, man ska ha ett tema till showen, bra musik, häftiga kläder och unik koreografi till numren. Man börjar fundera på ett nytt tema innan förra årets show är genomförd. Alla åkare måste sy sina kläder som de ska åka med själva eller med hjälp från en vuxen. Det är ett stort jobb att bara sy kläderna. Det är lager på lager med paljetter och tyg, det är flera timmars arbete som ligger bakom. Musiken ska klippas ihop och den ska passa till alla åldrar. När detta är avklarat är det dags för fotograferingen ca 2 månader innan showen. Nu börjar det bli allvar på riktigt, det är många danser och olika steg som ska kommas ihåg, det ska vara i takt till musiken och det krävs att alla ställer upp. Flera timmar på isen och sena kvällar med mycket skratt väntar innan showveckan.

Showveckan
Måndag till onsdag är det genrep efter skolan. Det fungerar precis likadant som det ni ser, vi kör igenom hela showen, scenen är på isen och showkläderna är på, bara att det inte finns någon publik på läktarna. När alla numren är genomförda är det dags att repetera de numren som inte sattes tills alla kan allt. Många blir trötta och fnittriga vilket bildar en skön stämning på isen.
För de flesta blir torsdagen en vilodag och på fredagen är det premiär. Man träffas flera timmar innan showen startar och gör iordning varandras hår, smink och bara taggar upp inför showen. Det är hög musik som spelas som de flesta sjunger med till men när väl showen har börjat måste det vara tyst bakom kulisserna. Det är nu man får koppla på fokuset. Mellan numren är det ofta stressigt att byta om till nästa dräkt, flera föräldrar och barn trängs inne i omklädningsrummen för att hjälpa till så mycket det går. Det är nervöst när man står bakom kulisserna men när man väl är på isen är det bara glädje i kroppen. Det är en glad energi som sprids från oss åkare till dem som sitter på läktarna. Det är väldigt kul att showa på isen men även allt runt omkring är grymt roligt.
Efter denna veckan när man kört alla fem shower är man alldeles utmattad och trött i flera dagar men det är helt klart värt det.
Det är min tolfte is-show jag kör i år och jag tror att årets show kommer bli en av de bästa. Jag har höga förväntningar eftersom årets val av musik är grymt bra, även numren är väldigt bra gjorda och roliga att köra då det är mycket show och fart.

Kom gärna och stötta oss åkare på årets SHOW ON ICE 2019, 12, 13, 14 April. Ni är välkomna. Mer information om priser och tider finns på Osby KKs hemsida:
www.idrottonline.se/OsbyKKKonstakning/
Biljetter kan köpas i förväg i Osby ishall.

Text: Alva Tomasson praktikant från Hasslarödsskolan 8A

Foto Is-showen: Peter Reimer

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy