Espresso – Din lokala tidning

Vår i skogsträdgården

Våren har kommit tidigt i år, och i en skogsträdgård betyder detta att vi redan i början av mars skördade de första grönsakerna. Inte från växthuset, utan från skogsträdgården.

Vårprimörer
De första vårprimörerna i en skogsträdgård är blast från olika perenna lökar. Särskilt luftlök (Allium x proliferum) är uppe i mängd rätt så tidigt, men också skogslök (eller kajp) och alla olika kantlökar, samt de vitlökar som vi lämnat i marken som perenna vitlökar. Allt detta skördar vi i mars/april.

En annan väldigt tidig krispig och mild grönsak i mars/april är Seombadi (Dystaenia takesimana). Seombadi kommer från Korea och används i alla slags grytor, omeletter, pajer etc. Smaken är, tidig vår, som en mild variant av stjälkselleri eller libbsticka. Senare blir smaken lite starkare – men då har vi andra grönsaker att äta.

Och sen har vi ju alla olika syror – den tidigaste är spenatkräppan (Rumex patientia), som nästan inte smakar syrligt, och som också är väldigt bra i grytor, pajer etc. Eller bara stekt i smör som tillbehör. Kanske tillsammans med blast från den fleråriga kålen, som redan skjuter upp efter vinterns vila, eller nässlor. Kanske kryddat med vild basilika? Ett annat supergott tillbehör är rankspenatskott (Hablitzia tamnoides) – mmm.
I april-maj kommer många flera grönsaker: svartrotblast och lungrot (Blitum bonus-henricus) till grytor, pajer och omeletter, kärleksört och malva till sallader, hostaskott och den första sparrisen som tillbehör och rabarber!

Jobbet i en skogsträdgård
Jobbet vi har lagt i att kunna skörda så här tidigt gjorde vi tidigare år, när vi planterade dessa fleråriga växter. Gammelgård Skogsträdgård är inte färdigetablerad ännu, så vi odlar fortfarande fram nya plantor från frö och sticklingar, som vi sedan kan plantera ut i nya bäddar i skogsträdgården, men de grönsaker vi har kunnat skörda denna vår, har vi i princip inte jobbat med i år.

Skogsträdgården ska ju trots allt passas, och vi ser till att det inte växer ogräs, men vi håller marken täckt med hö, löv och gräsklipp, så det är väldigt litet ogräs som tittar upp. Vi går bara i rabatterna när vi skördar eller planterar, och med jorden täckt har vi många maskar och andra djur i jorden som jobbar med näringsomsättning och gödsling av alla plantorna, så jorden är väldigt lucker, och fortfarande fuktig under täcket trots den torra aprilmånaden. Vi behöver såklart vattna när vi planterar in nya plantor, men inte alls lika mycket som i köksträdgården.

Bina
Nu blommar bärbuskar och fruktträd. Bina har redan surrat länge, först i hasselbuskarna och sedan i sälgen, där de hämtar pollen till att mata upp de första nya bin, som nu skall pollinera våra blommande växter och producera honung till oss. Våren är definitivt en härlig tid.

Christina Meyer, www.gammelgaard.se

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy