Espresso – Din lokala tidning

Vardagshjältarna som gör fint på byn

Utan Arbetsmarknadsenheten i Osby kommun så hade inte kommunen varit så välstädad och fin som den är idag. Att hålla rent i omgivningen är ett av många uppdrag som denna enheten utför och när de har varit framme med städvagnarna på bl.a. Jenvägen finns inte ett endaste spår av skräp någonstans. Detta arbetsområde arbetar de med varje dag så att det blir rent och fräscht och de gör det alltid med ett glatt humör.

Lasse Holm och Mattias Pamp är handledare respektive arbetsledare på Arbetsmarknadsenheten som ligger på industriområdet i Osby.
– Vi är 19 personer i arbetslaget som jobbar här, varav 2 är kvinnor. Åldern är från 21 år upp till 65. Personalstyrkan är mångfaldig då den består av människor som kommer från Syrien, Iran, Irak, Libanon, Palestina och Kosovo. Vi utför 10.000 mantimmar om året, berättar Lasse.
Byggt egna lokaler
Mattias och Lasse visar runt i de imponerande lokalerna som de själva uppfört.
– Vi började i liten skala och det är här vi har vår bas och gör uppdrag ifrån också. Allt detta har vi konstruerat och byggt själva, säger Mattias och Lasse nickar instämmande.
Hela arbetsgänget är samlat för fika när Allt om Osby är på besök. Det är högt i tak och stämningen är mycket familjär.
Erik berättar om annat de gör än just renhållning.
– Vi utför biltvätt på kommunens alla bilar som är ca 50 stycken. Där kör vi på ett fyra veckors schema, och vi är tre personer som hjälps åt med både invändig städ och utvändig tvätt. Förutom det så hjälper vi även till med rehabkörningar från Osby till Lönsboda och till Osby igen. Vi utför även arbeten till OsbyBostäder och många fler enheter här i kommunen.

Storfamilj som ger förståelse
– Hur länge har du varit här och hur trivs du, frågar vi Erik
– Jag har varit här sen i november i fjol och trivs väldigt bra. Vi har alla olika bakgrund och vi tar hand om varandra. Vi är som en storfamilj, säger Erik och alla vid bordet nickar instämmande.
– Vi har många utrikesfödda i ”familjen” och att få bättre förståelse och insikt för en annan människas kultur och religion är en mycket bra egenskap som jag har fått här och som jag inte hade tidigare. Det är också lagom tempo på arbetsuppgifterna, konstaterar Erik.
– Varje eftermiddag samlas vi återigen här för att göra en utvärdering och uppföljning på arbetsdagen och givetvis berömmer vi vårt team, avslutar Mattias intervjun med.

Text och foto: anita@espressomedia.se

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy