Espresso – Din lokala tidning

Vårt svåra val

Vi vet att vi människor är designade för ständig rörelse. Vår funktion och styrka är att orka springa i flera dagar för att skaffa föda.

Till skillnad från djuren som syresätter sina kroppar vid varje skutt, så kan vi reglera andningen utan koordination med hur vi springer. Det innebär att djuren springer fort men kort. Vi springer sakta men långt. Så i slutänden är det vi som vinner kampen och kan på så sätt föra hem föda till flocken. Den funktionen är den samma idag som för 40 000 år sen.

Vi vet också numera att vår rörelse hänger ihop med vårt intellekt. Anders Hansen är överläkare i psykiatri men också författare av boken Hjärnstark. Där förklarar han att våra två minnescentra, Hippocampus, växer till vi är ca 25 år. Sen minskar funktionen med 1% varje år. Såvida vi inte rör på oss. Om vi använder den funktionen som vi egentliga ska göra, så kan vi vända på pannkakan och öka vår minneskapacitet med 2%. Då förstår vi varför rörelsen är så viktig. Den ska få oss att överlista och lura djuren i fällan. För att klara det under flera dagar måste man vara skärpt.

Tittar vi på vårt samhälle idag så visar det sig att vi svenskar är ett av de länder i världen som är mest stillasittande. För att inte tala om våra barn. Vi är ett av de länder där fetman ökar kraftigast. Vi vet att stillasittande är minst lika farligt som rökning. Lägg till övervikt och vi har en farlig utveckling som börjar i unga åldrar.

Evolutionen har slipat hjärnan på ett sådant sätt så att den stärks av fysisk aktivitet. Vi blir yngre av att röra på oss. Vi blir klokare och mer kreativa och fokuserade. Fördelar som ska vara till nytta för att hålla oss mätta och vid liv. Så varför är vi ännu bättre på att göra motsatsen? Jo för att vårt belöningssystem, dopaminet (kroppens knark), ligger i den andra vågskålen. Digitaliseringens avigsida gör oss passiva framför skärmar. Alla sociala medier är medvetet uppbyggda för att skapa dopaminmissbruk. Det samma gäller för livsmedelsindustrin. Produktionen bygger på att vi ska äta mer. För att vi ska vilja det, måste det till ingredienser som skapar beroende genom att vi belönas av dopaminet.

Det är lätt att generalisera. Men ska man tro experter och all den evidens som finns framtagen efter otaliga tester, så kan du bli yngre, klokare och friskare genom att röra på dig. Du blir tyngre, dummare och sjukare av att sitta still. Det fina med detta är att vi själva, i de flesta fall, har möjlighet att välja.

Johnny Billinger

]]>

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x