Espresso – Din lokala tidning

Vattenskärning – En strålande möjlighet

Obik i Älmhult arbetar sedan 1998 med tillskärning med vattenskärare.
– Anledningen till att vi som sömnads- och tapetseringsföretag köpte en vattenskärare var att vi ville förändra och effektivisera vårt arbetssätt och leveranstider, säger VD Emma Åström.

När företaget valde att köpa in en vattenskärare 1998 så bidrog det till att företaget sparade in på lagerutrymme genom att själva kunna skära till polyeterstoppning till främst rullstolsdetaljer istället för att köpa in och lagra skrymmande detaljer från underleverantör. De kunde också köpa in och skära till egna bottenplattor i plywood till klädda detaljer och slapp lagerhålla stora volymer under lång tid. Med hjälp av vattenskäraren blev Obik en mycket snabbare och mer flexibel leverantör till sina kunder och de kunde dessutom leverera enstycksdetaljer med en helt annan prisbild än tidigare.

Fina skärytor
Vattenskäraren som köptes in har uppgraderats vid två tillfällen, 2017 och 2019. Det är en CNC-styrd skärmetod för att figurskära de flesta material. Den utför renvattenskärning i mjuka material som stoppningsmaterial, gummi och tunn plywood, abrasiv skärning (vatten blandat med sand) i de flesta hårda material som t.ex. aluminium, härdat stål, rostfritt stål, sten, kakel och plast.
– Det blir en fin skäryta som sällan kräver efterbearbetning. Ett stort plus är att det dessutom är miljövänligt, inte kräver kemiska tillsatser i processen och har en låg energiförbrukning. Vid tillfällen då det behöver vara mjuka kanter så har vi en trumlingsmaskin som jämnar till dem, berättar Emma.

Legotillverkning åt andra
Obik säljer även tjänsten till andra företag i form av legotillverkning.
– Vi har kunder som alltid specialbygger sina projekt och då kan det vara så att till och med alla detaljer är olika. Vi skär även produkter som är återkommande och med lite större volym. På metall går det bra att gravera in märkningar i materialet genom att endast använda ren vattenstråle. Vi kan erbjuda enklare bockning med handbock upp till 2 mm tjocklek, perfekt till prototyper och små serier, berättar Andreas Karlsson som har 10 års erfarenhet av vattenskärning.
– Vattenskärmaskinen har ett arbetsbord på 2500 mm x 2500 mm och en skäryta på 2050 mm x 2050 mm och vi kan skära med fyra st. parallella skärhuvuden vid renvattenstråle och tre st. skärhuvuden vid abrasiv skärning, fortsätter Andreas.
Efter tillbyggnad finns nu vattenskärningen i nya fräscha lokaler som är lättillgängliga både med lastbil och mindre bilar.
– Intresserade är välkomna att höra av sig. Vi har utrymme för fler kunder, poängterar Emma.

Text: jessica@espressomedia.se
Foto: Adion Allain, ADNCDN

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy