Espresso – Din lokala tidning

Vattnets väg till kranen

Osby vattenverk som ligger i Hässleholms kommun fick efter provborrningar i slutet av 70-talet sin nuvarande placering. Därefter har det byggts om och till flera gånger. Nu förser förser vattenverket Osby med 1600 kubikmeter vatten per dag.

Lång reningsprocess

Vattnet pumpas upp från Skeingesjön ( på 7 meters djup), igenom ett filter och sedan upp i rullstensåsen för rening.  Efter 40 dagar pumpas det upp igen och processen fortsätter genom att man tar bort humus (som gör vattnet mörkt), järn och mangan samt justerar ph-värdet till ca 6,3. Då vatten är ett livsmedel finns stora krav på hygien och det är Länsstyrelsen som är tillsynsenhet. Anledningen till att verket får betraktas som något av en doldis är ett medvetet val för att undvika skadegörelse och ev. sabotage.

Slukar energi

I samband med att vattnet filtreras genom sandfiltren samlas mycket slam upp. Det får sedan dunsta i bassänger för att sedan hämtas upp av en pumpbil och fraktas iväg. Verket fungerar väl och kraftiga pumpar som slukar energi för flera miljoner per år pumpar det färdiga vattnet de 4 km till Osby i plastledningar under sjön. Den långa transporten är kanske inte optimal när det gäller energi och kostnad.

Vattentornens funktion

I Osby finns det två vattentorn. Det gamla som tronar som ett välkänt varumärke för Osby, placerat på Smiths backe, samt det mer dolda uppe på Klintens topp. Vad har då vattentornen på Smiths backe och Klinten för funktion? Jo de fungerar som reserv och stabilisator. Är båda fulla finns det en reserv som räcker upp till 2 dygn.

Vad kostar vattnet?

Du betalar ungefär två öre litern för ditt dricksvatten. Då får du det fritt levererat hem i kranen. Dessutom ingår rening av avloppsvattnet och omhändertagande av slammet. Jämför gärna med vad mineralvatten på flaska kostar, den måste du dessutom gå till affären och inhandla och sedan bära hem.

Fakta om vårt vatten

I Osby har vi fem kommunala vattenverk, Maglaröd som försörjer Osby tätort, Lönsboda, Killeberg, Hökön och Visseltofta. Samma orter har även avloppsreningsverk. johnny@alltomosby.se Källa: Erling Paulsson och Osby.se]]>

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x