Espresso – Din lokala tidning
vävstuga

Vävstuga med anor

FÖRENINGSLIV. Arton medlemmar och sjutton vävstolar. Men det är samarbete som gäller snarare än hela havet stormar på Osby Vävstuga. Den 5 maj visade föreningen upp sin verksamhet under Vävrundan, som i år ägde rum för tredje gången.

– Nu drar vi på, ropar Carina Karlsson från nedervåningen. Det är dags att dags att dra på ny varp i en vävstol – ett arbete somkräver både koncentration, styrka och smidighet.

Föreningen bakom Osby vävstuga bildades 1981, och i de nuvarande lokalerna på Prostgatan har man varit sedan 1987.

– Vi träffas två gånger i veckan, på måndagar och onsdagar. Den 5 maj håller vi öppet under Vävrundan som pågår under en dag i Hela skåne, berättar Carina Karlsson.

– Det var gott om besökare här förra året, men i år hoppas vi på att se lite fler från närområdet

vav

KUNSKAPSÖVERFÖRING

Vävningen är ett hantverk som måste utövas för att hållas vid liv, och massor av samlad kunskap finns bland kvinnorna i föreningen. Frida Bushnell Persson, 44, är yngst i gänget och ser gärna att fler hittar till vävningen genom Vävstugan.

– Jag började med detta för sex år sedan – både mamma och mormor vävde, men när intresset väcktes hos mig fanns ingen av dem kvar. Många gånger har nog kunskaperna gått från mor till dotter, och här finns en chans att verkligen lära sig hantverket säger Frida, som är i färd med att avsluta en lång väv med kökshanddukar.

VÄLKOMNAR FLER

vav 3

Hela stugan är en explosion av färger och material, och varje kvadratmeter är fylld av vävstolar, vävskedar mönsterpärmar och såklart – vävare.

– Vi kan inte vara hur många som helst på grund av utrymmet, men visst ser vi gärna att några nya medlemmar hittar hit, säger Carina Karlsson.

TEXT&FOTO:ERIK@ESPRESSOMEDIA.SE

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x