Espresso – Din lokala tidning
skärmavbild 2022 10 01 kl. 08.23.13

Vernissage för Light Art

KONST. Marie Sillberg och Tommy Jönsson presenterar en annorlunda samling bilder i utställningen Light Art.
bakom varje motiv döljer sig många exponeringar med detaljer som smälts samman till en helhet.
– Vi kallar det att måla med ljus, säger Marie Sillberg.

skärmavbild 2022 10 01 kl. 08.23.31
Vid fototillfället utgår Marie och Tommy från totalt mörker, och belyser motivet med en ljuskälla vid varje exponering.
Sedan läggs alla bilder ihop och på så vis skapas en ljussatt helhet.


Allt börjar i ett mörker. Marie Sillberg och Tommy Jönsson från Nybygden får en idé – det kan vara en grävskopa som sedan länge stått still som fångar deras uppmärksamhet under en bilresa, ett övergivet utedass. Under den kalla och mörka delen av året återkommer de för att fotografera och ljussätta – varje färdigt motiv är resultatet av ett tvåsiffrigt eller tresiffrigt antal bilder i kameran.
– Platser med totalt mörker är en bristvara, och de blir allt färre. Vi jobbar gärna med våra foton på platser där det inte alls finns elektricitet. Vi använder olika ljuskällor för att belysa en del av objektet och tar en bild. Sedan belyser vi en annan del och tar en bild till. Så fortsätter det, och till slut kan vi ha mellan tio och hundra bilder som vi sedan lägger ihop till ett motiv.
– Vi har ofta en vision av vad vi vill skapa, men ändå blir det en wow-upplevelse när alla exponeringarna slås ihop till en bild, säger Marie Sillberg.

skärmavbild 2022 09 28 kl. 16.40.02
Tommy Jönsson och Marie Sillberg från Nybygden kallar sig för TM MedieArt. Lördagen den 1 oktober har de vernissage för sin första utställning på Sliperiet Gylsboda.

Tillbaka till Gylsboda
På Sliperiet Gylsboda pågår hängningen av vad som blir parets första utställning någonsin när Espresso kommer på besök. Passande nog föreställer den första bilden de “målade” med ljus den gamla transformatorstationen som möter besökare till kulturcentret utanför Lönsboda.
– Den bara stod och kallade på oss när vi körde förbi, och det blev första gången vi skapade bilder med den här tekniken. Det känns såklart helt rätt att ha vår första utställning här, säger Marie Sillberg.

Text&Foto: erik@espressomedia.se

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x