Espresso – Din lokala tidning
Veronika Dahl i Burhult

Veronika Dahl i Burhult

Ljuvliga baktankar mitt i skogsidyllen

PERSONPORTRÄTT. När den 13:e Bagaren kommer med sin charmiga rullande butik vankas det bakverk från ett litet bageri mitt ute skogen. En välsmakande idé från kreativa Veronika Dahl i Burhult, strax utanför Hallaryd.
Veronika bakar sena kvällar och nätter. Dagarna tillbringar hon oftast som lärare i matematik och fysik på Haganässkolan i Älmhult.

Många känner igen Veronika Dahl från det populära tv-programmet ”Hela Sverige bakar”. Hon tog sig vidare genom tävlingen i tio av tolv avsnitt men föll på målsnöret före finalen.
– En spännande och väldigt rolig upplevelse, men jag fick verkligen prestationsångest, säger hon med ett skratt.
Veronika har nära till skrattet. Hon berättar på genuin Vetlandadialekt hur det kom sig att hon blev Veronika Dahl i Burhult. Fast egentligen är hon tyska från storstaden Mönchengladbach. När föräldrarna flyttade till Sverige följde förstås en riktigt bakglad flicka med på färden. I dag stortrivs hon i den sydsmåländska idyllen med man, barn och eget bageri.
– Att det blev Burhult är en lyckträff. Min man fick jobb i Osby och jag själv i Ljungby. Så vi bosatte oss så att säga på halva vägen till jobbet.

13:e bagaren

Beslutet att kombinera läraryrket med det stora intresset för att skapa bakverk av alla de slag växte fram och fick en rejäl knuff av tv-tävlingen. Fast innan dess bakade hon både tårtor och klassiska frallor på beställning. Till grannarnas stora förtjusning.
Men varför heter Veronikas företag 13:e Bagaren?
– Det var min mammas idé. När jag sökte till ”Hela Sverige bakar” första gången hamnade jag på första reservplats. Det är tolv deltagare varje säsong så jag blev den 13:e bagaren. Då tyckte mamma att det där namnet skulle jag använda till något och så blev det också.
Nästa gång Veronika sökte kom hon med bland de tolv. Det var 2017.
13:e Bagaren har en bred repertoar. Det handlar om kakor, bullar, brödlimpor, baguetter, bakelser och tårtor. Inte minst bröllopstårtor.
Hon har sin egen topp-3 när det gäller populäraste bakverken.
– Ja, Toscamazarinen, pumpabullarna och vanilj/kardemummabullarna är väldigt omtyckta.

Ingredienserna är viktiga

Det går inte att fuska i bakningens värld, menar Veronika Dahl. Ingredienserna är viktiga och en brödälskare känner skillnaden.
– Riktigt svenskt smör istället för margarin, exempelvis. Märks på både färg och smak. Bra ingredienser kostar lite mer men resultatet blir bättre.
Att driva ett hembageri är dock inte helt okomplicerat. Veronikas kök är registrerat, det inspekteras regelbundet och företaget har egen kyl och torrförråd .
– Hygienen är viktig, det blir med andra ord rätt mycket städning!
Hennes mycket speciella brödbil, en gammal fin Citroen, räknas som en butikslokal och kräver också speciell utrustning. En sak är säker, 13:e Bagaren syns rejält när hon rullar in på marknader och torg runtom i trakten.

Gillar torghandel

– Jag satsar på att visa mitt företag på Instagram och Facebook. Och givetvis på att folk pratar om mitt bröd. En kund som handlar hos mig kan betyda att jag får en stående beställning från ett företag.
Veronika är förtjust i den klassiska torghandeln. Hon finns ofta i Älmhult. Ljungby får besök och närmast väntar evenemang hos Växtmästaren i Osby och Langes i Virestad.
– Fast till Julmarknaden i Älmhult får jag flytta in försäljningen, konstaterar hon.
Det kan bli en intensiv höst. Mycket har varit inställt, folk har inte festat och träffats som vanligt och marknaderna har lyst med sin frånvaro det senaste året.
– Men om allt går väl blir det många tårtbeställningar framöver, säger läraren som ofta verkar gå i baktankar.

TEXT OCH FOTO: LASSE LINDELL

Fotnot: Hos 13:e Bagaren betalar man med swish eller kontanter.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x