Espresso – Din lokala tidning
Vetenskapshuset ska öka intresset för naturvetenskap

Vetenskapshuset ska öka intresset för naturvetenskap

NÄRINGSLIV/SKOLA. I slutet av augusti invigdes samlingspunkten Vetenskapshuset i Markaryd. Ett samarbete mellan skola och näringsliv och något som även ska öka intresset för naturvetenskap hos de unga och generera till att trygga den framtida lokala arbetsmarknaden.

Vetenskapshuset ska öka intresset för naturvetenskap.
– För vår tillverkningsindustri i Markaryd är det viktigt med kompetensförsörjning. Tittar vi långsiktigt på den biten, innebär det att vi måste få våra elever på skolan att intressera sig för naturvetenskap och teknik samt att de får upp ögonen för de spännande yrken som faktiskt finns på hemmaplan. Satsningen på Vetenskapshuset är vårt sätt att skapa ett större allmänt intresse för just naturvetenskap och teknik, säger Lina Simonsson.
Hon är en av två utvecklingsledare vid Vetenskapshuset och en av hjärnorna bakom upplägget av husets utställningar.
– Matematik och naturvetenskap är viktiga och intressanta ämnen, kunskap som vi behöver inom vårt näringsliv!

Vetenskapshuset ska öka intresset för naturvetenskap,markaryd,markaryds kommun
”Detta blir en bra en samverkansplattform mellan studenter och företag, och tryggar en långsiktig kompetensförsörjning”, säger utvecklingsledare Charlotte Hauksson.
Välutrustat kemilabb

I Vetenskapshuset finns ett välutrustat kemilabb. Det blir nu en resursförstärkning för kommunens skolor som redan har bokat in ett stort antal lektioner.
Regionprojektet “Maker Tour Mot Nya Höjder” har en verkstad strax intill kemilabbet, där eleverna får skapa olika konstruktioner med hjälp av sugrör. Därefter får eleverna programmera konstruktionerna så de rör sig.
I Vetenskapshuset finns också Nobel Prize Museum. Utställningen ”För mänsklighetens största nytta” visar tidernas stora innovationer inom vetenskap, idéer och uppfinningar. Spännande statistikbord och lättförstådda skärmar om konsumtion och resurser lockar till sig uppmärksamheten.

Lösa uppgifter och samla energi

En stor del av övervåningen är vikt åt ”Energi i balans”, en interaktiv energiutställning som liknar ”Escape-room-idén”. Den vänder sig till elever på gymnasiet och högstadiet som gruppvis får tävla om att samla mest energi i stora batterier. I stationer som bland annat handlar om solenergi, kärnkraft, värmepumpar och vindkraft måste de lösa vissa uppgifter för att komma vidare i sin jakt på poäng eller rättare sagt KWh.
Speciellt grundskoleelever kalkyleras bli flitiga besökare i Vetenskapshuset. Inte bara från Markaryds kommun.
– Nej, detta är ju ett helt unikt hus i Sydsverige som vi skapat tillsammans med sponsorerna. Intresset är stort och vi har förfrågningar från skolor i många kringliggande kommuner om att få komma hit på besök, säger Lina.

Vetenskapshuset ska öka intresset för naturvetenskap,markaryd,markaryds kommun
I Maker Tour Mot Nya Höjder får eleverna med hjälp av sugrör och bruksanvisning bygga konstruktioner och programmera dem. ”Skolungdomar ska tycka att det är kul med naturvetenskap”, menar Lina Simonsson.
Vetenskapshuset ska öka intresset för naturvetenskap,markaryd,markaryds kommun
Vetenskapshuset ska öka intresset för naturvetenskap. Det har byggts strax intill Nibes lokaler och invigdes tidigare i höstas.

Högteknologisk IT-anläggning

Lina berättar att mycket kommer att hända hos Vetenskapshuset den kommande tiden, liksom vidareutveckling av huset; snart finns även en högteknologisk IT-anläggning som Region Kronoberg kommer att bidra med på plats. En anläggning som kommer göra det möjligt för oss att gå på gästföreläsning på vilket universitet som helst i världen.
– Inte minst blir denna plats ett viktigt bollplank för kommunens företagare som dessutom får ett ställe att träffas och nätverka på!

Text och bild: Thomas Edgren

Fakta: Bakom Vetenskapshuset står Nibe och Markaryds kommun tillsammans med huvudsponsorerna C/O Markaryd, Tillväxt Markaryd, Region Kronoberg, Johanson Design och Markaryds Sparbank.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x