Espresso – Din lokala tidning

Vi möter en lång man med många uppdrag

”Jag vill ha en bättre vardag för de många och ett öppet sinnelag för alla människor”

Niklas Larsson engagerade sig tidigt i Svenska kyrkans verksamhet för unga. Men han hittade också en passion för politiken som en liberal centerpartist. Han stöder kvinnliga präster och är för samkönade äktenskap.
Intresset för människor är välgrundat, hans kunskap om hembygden är enorm. Förmågan att minnas namn är imponerande, precis som hans samling av fint porslin.
Vi har tagit en långfika med en komplex person och ett av landets yngsta kommunalråd. Våra läsare är också inbjudna…

Niklas Larsson växte upp på en gård i Brunkelstorp med mor Ulla, far Lars och tvillingbrodern Jesper. Det blev taxiresa till skolan i Osby; Klockarskog, Hasslaröd och så småningom Ekbackeskolan. Det finns många roliga sammanträffanden i Niklas liv. Ett av dem är att han blev ledamot i kommunfullmäktige ett år innan han tog studenten. 18 år gammal.

Det här med politiken, hur blev det egentligen så?
– En lång historia. Farfar Thore Jönsson var ledamot i kommunfullmäktige. Det var två av hans syskon också. Själv blev jag medlem i Centerpartiet 2002. Jag hade gripits av ”Maud-effekten” (Maud Olofsson, partiledare) och när det var dags att välja praktikplats i skolan ville jag praktisera hos kommunalrådet Anders Pettersson. Kanske var det en rätt ovanlig praktikplats?
Men så blev det och det märkliga hände att den närmast legendariske Pettersson, som hade efterträtt Niklas farfar, i sin tur efterträddes av Niklas själv. Det handlar om att sluta cirklar.

I dag är Niklas Larsson 30 år och ett av landets yngsta kommunalråd, tillika ordförande i kommunstyrelsen. Men han är också blivande ordförande i Östra Göinge Renhållnings AB, ordförande i kyrkofullmäktige i Osby pastorat och ledamot i Regionfullmäktige för Nordöstra Skåne.

Kyrkan, ja. Han har en religiös bakgrund, hittade intresset i Svenska kyrkans juniorverksamhet. Hur har det påverkat hans syn på sitt arbete och på människorna han jobbar för?
– Jag har en liberal syn på religiösa frågor. Är för samkönade äktenskap och att både män och kvinnor kan vigas till präster. Jag tycker att det är en styrka inom både kyrkan och politiken att det finns plats för olika åsikter, att det tillåts en bredd i debatten. Min ledstjärna är att skapa en bättre vardag för de många människorna. Där tänker jag likadant som Ikea.

Hur är det att leva och arbeta som politiker i Osby kommun?
– Efter 17 år inom politiken uppskattar jag vad vi kan kalla Osbymodellen. Det vill säga samarbete. Vi har en god ton utan personangrepp, helt enkelt ett bra samtal när det gäller olika kommunala frågor.

Man kan se upp till Niklas Larsson. Det vill säga att han är ovanligt lång. Alltid välklädd och med en smak för vackra föremål. Hemma i Osbylägenheten samsas keramik av Lisa Larson med porslin, huvudsakligen kaffeserviser, från Gustavsberg och Rörstrand. Dagens fika intages i Stig Lindbergs klassiska ”Prunus-koppar”.
– Jag tycker om föremål som är läckra att titta på. Det mesta har jag hittat på samlarmarknader.
Överallt i lägenheten finns orkidéer. Niklas samlar på dem också. Och på köksbordet ligger Svensk Damtidning med det senaste om kungahuset.

Någon presenterade dig så här; Niklas älskar kungafamiljen och Melodifestivalen. Hur påverkar sådant dig?
– Egentligen inte alls. Jag står för den jag är. Kanske blir jag lite förvånad. Jag hoppas att det är mitt arbete som räknas.
Niklas har en poäng där och väljarstöd har han onekligen. Första perioden i kommunfullmäktige blev han inkryssad genom personval. Och kryssen har fortsatt att komma.
– Ja, det känns väldigt bra med det förtroendet. Senast var det 24 procent av våra väljare som kryssade för mitt namn.
Niklas Larsson har koll på siffrorna. Över huvud taget verkar siffror intressera honom. Han nämner i förbifarten att det finns 13 255 boende i Osby kommun, det vill säga en procent av Skånes 1 358 000 invånare. Det ryms mycket statistik i kommunalrådets huvud.

Är du på något sätt en levande uppslagsbok?
– Ja, lite grann kanske, säger han med ett skratt och häller upp en påtår i de läckra Prunuskopparna.

Detta visste du knappast om kommunalrådet Larsson

Naturligtvis finns det mer än politik i huvudet på Niklas Larsson. Som allt det här…

Musik: Pop och schlager. Gillar Carola och Sanna Nielsen. Lyssnar gärna på Charlotte Perrelli (tidigare sångerska i Osbybandet Wizex). På Spotify blir det förstås ”Eurovision Party”. Går aldrig på konsert med enbart en artist – men upplever gärna ett helt musikaliskt paket som Diggiloo. Första inköpta skivan var ”Abba Gold”.

Film: Romantiska komedier. Alla tiders favoritfilm är ”Pretty Woman”, tätt följd av ”Mamma Mia”. Skådespelarlistan toppas av Julia Roberts, Meryl Streep och Helena Bergström.

Idrott: Utövar ingen sport aktivt men försöker gå på gym två gånger i veckan. På hemmaplan tittar han gärna på fotboll och konståkning. När det kommer till de stora mästerskapen är det främst friidrott och curling som lockar i tv-rutan.

Litteratur: Har sällan tid att läsa skönlitteratur men det kan bli en och annan faktabok om intressena porslin och keramik. Läser dagstidningar och har ”den kungliga veckotidningen” Svensk Damtidning som husorgan.

Favoritstäder: Helsingfors, Gdansk, Barcelona, Malaga och alla städer där Eurovision Song Contest har hållits. Till våren bär det av till årets final i Tel Aviv, Israel. Semestrar gärna i Sverige, då kan det bli Österlen och Öland. Besöker alltid Öland i samband med kronprinsessan Victorias födelsedag.

Specialitet: Siffror. Har osannolikt lätt för siffror. Hade alltid högsta betyg i favoritämnet matematik under skolgången. Kan dessutom alla namnsdagar i kalendern.

Blommor: Samlar på brudorkidéer. Har varit ordförande i Hässleholms Orkidésällskap.

Mat: Har lagat mat i tv-programmet ”Halv åtta hos mig”.

Syskon: Niklas har en tvillingbror, Jesper. ”Men man kan knappt se att vi är släkt”, påstår Niklas själv.

Arbetsliv: Är tjänstledig från sitt jobb på Ikeas leveransavdelning där han bokar transporter. ”Företaget har stor förståelse för mitt arbete som politiker”, kommenterar han.

Kan få honom att lämna Osby: Inget. Skulle den politiska karriären leda ända in i riksdagen är det garanterat pendling som gäller!

Text och foto: Lasse Lindell

Gustavsberg och Rörstrand. Kommunalrådet gillar inte bara kaffe utan kaffeserviser också.
Med smak för det vackra. Niklas Larsson har samlat på sig en hel del av Lisa Larsons fantastiska keramik.
Gamle finansminister Sträng som sparbössa.
Niklas har många kul detaljer i sina samlingar.
]]>

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy