Espresso – Din lokala tidning

Viktigt projekt om ungas psykiska hälsa

Fredrik och Ola svartvit fotograf Fredrik
Om vi bygger starka barn behöver vi inte laga så många trasiga vuxna.

Fredrik Ekdala är en man med många strängar på sin lyra och han är ett välkänt namn bland annat som föreläsare och programledare på Sveriges Radio. Nu är han, tillsammans med sin vän och kollega Ola Hall, aktuell i ett nytt stort projekt om ungdomars mentala hälsa.

Det talas mycket om ungdomars försämrade psykiska hälsa i media idag och hur den blivit allt sämre över de senaste decennierna. Det finns dock olika syn på dels omfattningen av försämringen och, inte minst, orsakerna till den.
– En rapport från Folkhälsomyndigheten från 2018 lade i princip all skuld för ungdomars försämrade psykiska mående hos skolan och då kände vi att nu måste vi ta tag i det här, då vi har egna insikter och kunskaper i ämnet. Vårt projekt är en motreaktion till folkhälsorapportens påstående, säger Fredrik när espressoredaktionen ringer upp honom för ett samtal.

Fredrik och Ola lärde känna varandra när de arbetade i ett ESF-projekt för arbetssökande ungdomar mellan 2012-2015. Fredriks roll var som Kick Ass-coach och Ola var projektledare i Hässleholms kommun. Sammanlagt tio kommuner deltog i projektet och Fredrik beskriver att han träffade och talade med tusentals ungdomar.

Genom projektet fick han och Ola en god insyn i ungdomarnas motivation och psykiska mående. Ola har dessutom lång erfarenhet från kriminalvården där han arbetat med behandlingsprogram för kriminella ungdomar.
– Vi är båda pappor till lika gamla tonårsdöttrar och har ju ett givet engagemang även på så vis. Vi har haft många och långa diskussioner om ungdomars psykiska hälsa och funderade ett tag på att skriva en bok men det har blivit ett projekt istället, berättar Fredrik.

När vi pratar vidare konstaterar Fredrik att det skett stora förändringar i vår verklighet de senaste 50 åren när det gäller existentiella frågor och det är idag inte längre givet för ungdomar varför de finns här och att de är behövda i samhället.
– I alla tider fram till 1950-talet har det funnits ett praktiskt och ekonomiskt skäl till att finnas till och att också sätta nya barn till världen. Det har ställts tydliga och många krav för att familjer och samhälle ska fungera.

Idag har inte ungdomarna den naturliga platsen i samhället. De har ingen direkt ekonomisk eller praktisk funktion att fylla, utan är ett resultat av förldrarnas självförverkligande. Det ställs inga krav alls på dem jämfört med förr, när de var viktiga för att ta hand om de åldrande föräldrarna. Däremot har vi lagt allt ansvar på ungdomarna att själva komma på vad deras liv har för mening och plats i tillvaron och det kan vara väldigt svårt för dem.

Dessutom är valmöjligheterna alldeles för stora och när du går i 8-9:e klass ska du själv avgöra vad du ska ägna dig åt i framtiden. Den naturliga kunskapen att ungdomarna behövs för att bära upp landet finns inte längre och därför måste vi lära ungdomarna att de är behövda, menar Fredrik och Ola.

Projektet riktar sig främst till ungdomar som går i 8:e klass samt deras lärare och föräldrar. Dels får både lärare och elever fylla i en enkät. Det ingår också en föreläsning för ungdomar, föräldrar och lärare samt ett studiematerial till lärarna och klasserna.

Studieprogrammet är uppbyggt på sex punkter som är förutsättningar för att bygga en bättre psykisk hälsa för ungdomar.

  1. Mening med livet. Barnets/ungdomens roll är idag inte självklar.
  2. Valfrihet. Ger möjligheter men också oerhörda krav.
  3. Etik. Vi är världens mest sekulariserade land idag. De senaste 50-60 åren har den kristna etiken tunnats ut alltmer. Det är viktigt att etik och filosofi finns kvar så vi känner att det är naturligt att inte skada varandra.
  4. Kommunikation. Det personliga mötet är utrotningshotat och vi är beroende av att umgås för att utveckla vår empati. Outvecklad empati kan leda till förödande konsekvenser…
  5. Identitet. Tidigare har vi alltid identifierat oss utifrån vad vi gör/arbetar med. Inget är förutbestämt längre, vi kan till och med bestämma vilket kön vi vill vara.
  6. Motion. Ungdomar kräver 60 minuters motion/aktiv rörelse om dagen men framförallt tjejer får inte alls denna nivå av aktivitet.

Tillsammans utgör dessa punkter den grund som Fredrik och Ola menar ”förstör” för våra ungdomar. Vad är skillnaden på självförverkligande och självförverkande? Det är en fråga som ställs i den informationsfilm som ligger tillgänglig på Youtube under namnet ”Om vi bygger starka barn behöver vi inte laga så många trasiga vuxna.”

Vi måste inse att de existentiella villkoren förändrats och att det påverkar våra ungdomars hälsa på ett negativt sätt. Kanske är det helt enkelt dags att göra om och göra rätt.

Text: jessica@espressomedia.se

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x