med Svampsås
INGREDIENSER
500 gr viltfärs av hjort, älg eller rådjur
½ dl ströbröd
2 dl vispgrädde
1 gul lök
smör till fräsning och stekning
1 ägg
5 krossade enbär
2 tsk fransk senap
1 tsk cognac
rönnbärsgelé
Salt och nymalen peppar
Svampsås:
1 liter (300 gr) blandsvamp, ex. kantareller, champinjoner, karljohan
1 schalottenlök
1 dl viltbuljong
2 dl vispgrädde
½ msk rönnbärsgele
Salt och nymalen peppar
SÅ HÄR GÖR DU
Blanda ströbröd och grädde. Låt svälla 10 minuter.
Skala löken, riv hälften och hacka och fräs resten mjukt i lite smör. Låt svalna.
Blanda färsen med ströbrödsblandningen, lök och ägg. Tillsätt enbär, senap, cognac och eventuell rönnbärsgelé. Salta och peppra.
Forma biffar av färsen och stek dem på medelvärme i ca 5 minuter på varje sida. Lägg dem i en form och håll dem varma under aluminiumfolie.
Servera biffarna med svampsås, kokt eller stekt potatis och rönnbärsgelé
Svampsås:
Skiva och lägg den färska eller upptinade svampen i en het stekpanna och låt den ånga ur så att vattnet försvinner.
Skala och hacka löken och lägg den i pannan. Stek i smör tills svampen är gyllenbrun. Den ska inte bli sladdrig utan bara få lite kropp.
Tillsätt buljong, grädde och gelé och koka ihop till simmig konsistens. Smaka av med salt och peppar.
ÖVRIGT
Det här är verkligen en kanonrätt för vardag och fest. Det doftar fantastiskt under tillagningen. Det här är riktigt god mat som alla gillar. Ta den färs Du har, beroende av ”jaktlyckan”.