Espresso – Din lokala tidning
Image default

Viltfärsbiff 

med Svampsås

Viltfärsbiff med Svampsås

Johnny Billinger Viltfärsbiff  Viltfärsbiff  Skriv ut
Portioner: 4
Nutrition facts: calories fat

INGREDIENSER

500 gr viltfärs av hjort, älg eller rådjur    

½ dl ströbröd

2 dl vispgrädde

1 gul lök

smör till fräsning och stekning

1 ägg

5 krossade enbär

2 tsk fransk senap

1 tsk cognac

rönnbärsgelé

Salt och nymalen peppar

Svampsås:

1 liter (300 gr) blandsvamp, ex. kantareller, champinjoner, karljohan

1 schalottenlök

1 dl viltbuljong

2 dl vispgrädde

½ msk rönnbärsgele

Salt och nymalen peppar

SÅ HÄR GÖR DU

Blanda ströbröd och grädde. Låt svälla 10 minuter.

Skala löken, riv hälften och hacka och fräs resten mjukt i lite smör. Låt svalna.

Blanda färsen med ströbrödsblandningen, lök och ägg. Tillsätt enbär, senap, cognac och eventuell rönnbärsgelé. Salta och peppra.

Forma biffar av färsen och stek dem på medelvärme i ca 5 minuter på varje sida. Lägg dem i en form och håll dem varma under aluminiumfolie.

Servera biffarna med svampsås, kokt eller stekt potatis och rönnbärsgelé

Svampsås:

Skiva och lägg den färska eller upptinade svampen i en het stekpanna och låt den ånga ur så att vattnet försvinner.

Skala och hacka löken och lägg den i pannan. Stek i smör tills svampen är gyllenbrun. Den ska inte bli sladdrig utan bara få lite kropp.

Tillsätt buljong, grädde och gelé och koka ihop till simmig konsistens. Smaka av med salt och peppar.

ÖVRIGT

Det här är verkligen en kanonrätt för vardag och fest. Det doftar fantastiskt under tillagningen. Det här är riktigt god mat som alla gillar. Ta den färs Du har, beroende av ”jaktlyckan”.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x