MATHANTVERK. Att många människor mår bra av musik är ingen överraskning.
Men vindruvor? Jodå, på Vittsjö Vingård får de 3500 plantorna växa till tonerna av allt från Vivaldi till världsmusik.
– Vi har inte testat Heavy Metal än, men det kommer nog! säger Michael Roe.
Genom lavendelraderna kommer Michael Roe körande på en liten elmoppe.
– Jag gick flera mil om dagen här ute. Om man har glömt något är det bra att ha ett litet fordon att åka och hämta det med, konstaterar han.
För sedan 2019, då Michael och Amanda Roe hade sin första skörd av vindruvor som blev till det egna vinet Vittsjö Vitt, så har det inte bara växt på höjden.
– Vi har gått från 650 till 3500 plantor och försöker att utnyttja hela området. Nu finns här lavendel, pumpor, solrosor, majs och grönsaker som vi serverar på Furuliden som vi driver inne i Vittsjö, säger Mike.
Plan på mousserande
Vinodling är ett risktagande i det svenska klimatet, och årets skörd kommer inte att bli jättestor, förutspår Michael.
– Vi hade frostnätter i maj och räknar med att kunna plocka knappt fyrahundra kilo i september eller oktober. Förra året fick vi 560 kilo.
Förutom Vittsjö Vitt har vingården även tagit fram vinet Vittsjö Vibes och en egen grappa, som görs på skalen som blir kvar när druvjuicen har pressats ut.
– Den heter Skal, och vi är väldigt nöjda med den. I år har vi planer på att ta fram vår första sparkling, avslöjar Michael.
“Växer som vinland”
Vid bästa förutsättningar skulle vinodlingen i dag kunna generera omkring ett ton druvor på ett år. Och med ett föränderligt klimat riktas allt fler blickar mot våra trakter när det gäller vinodling.
– Franska investerare söker mark i både Sverige och Storbritannien, konstaterar Michael som är övertygad att Sverige kommer att växa som vinland.
– I år har vi planterat två nya sorter. Nu har vi druvorna Solaris, Rondo, Muscares, Cabernet Cortis, Seyval som precis som jag kommer från Upstate New york och en Chardonnay som ingen annan tror på att vi ska kunna skörda, skrattar Mike.
Växthus och påfåglar
Det är ytterligare en av sensommardagarna då termometern klättrar mot trettio grader, och vinrankorna växer så det nästan syns.
– Jag har precis snyggat till de här raderna, konstaterar Michael och stoppar in en vild utlöpare bland vajrarna som håller växtligheten på plats.
– Corona har gjort att jag har haft mycket tid att lägga här ute. Vi har flyttat ut ett växthus där vi driver upp nya plantor från sticklingar, och utökat odlingarna. Och skaffat påfåglar! Det måste man ju ha på en vingård, säger Michael.
“We like crazy”
Och Musiken då? Från en högtalare strömmar Vivaldis Vinter från de fyra årstiderna i sommarvärmen.
– Jag såg ett reportage om en vingård i Italien som spelat musik för plantorna, och studier visade att de växt bättre och att druvorna mognat tidigare. Det ville vi testa här.
Har ni märkt någon skillnad?
– Jamen självklart, skrattar Michael.
– Det kan ha med vibrationer att göra, och kanske shjälper musiken till att skrämma bort en del skadedjur? Vi har lagt in en del oväntade ljud, som skott, för att hålla fåglarna på avstånd. Och så skapar det en härlig miljö här ute.
Om inte annat kan tilltaget kanske väcka en del uppmärksamhet.
– Jag har faktiskt fått kontakt med en stor svensk högtalartillverkare precis, och frågat om ett samarbete kring att sätta upp en riktigt bra musikanläggning. Jag skickade ett mejl och fick svar direkt – “It sounds crazy – we like crazy”. Min förhoppning är att vi ska få till ett högtalarsystem i marken som skickar vibrationer ända ner till rötterna!
Text&Foto: erik@espressomedia.se