Espresso – Din lokala tidning
skarmavbild 2022 10 19 kl. 15.20.29

Vin till grillfesten

Sommaren kommer, och det betyder att doften av grill dyker upp överallt från våra trädgårdar. Men vilken vinstock är bäst för grill? Groth & Persson har några förslag till dig:

Det är alltid mycket svårt att ge bra vinråd för grillning. Människor har generellt olika sätt att grilla och vad som grillas kan variera och påverka många smakfaktorer och därmed också valet av rätt vin. På ett lite banalt sätt är det viktigt att bestämma om man ska grilla kött, fisk eller grönsaker och sedan hur man lagar det på grillen. Till exempel har den bittra tonen av stekt kött eller fisk och köttets fetthet och saftighet ett stort inflytande på valet av vin.

Låt oss försöka börja från ena änden, till exempel med grillad fisk:

Med få undantag bör det vita vinet som serveras ha god struktur, friskhet och syra, särskilt om fisken har mycket fett som lax, svärdfisk eller öring. Irpiniaviner som Fiano d’Avellino eller Greco di Tufo eller sicilianska vita som Grillo eller Catarratto kan vara bra val, eller en Manzoni Bianco från Terre di Grassaga, som är aromatisk och samtidigt innehåller en bra hög syra och fyllighet, vilket också beror på lagring på amerikansk ek.

För kräftdjur, som har en söt tendens, kan vinet vara mindre fylligt och mer blommigt, med fruktiga och halvaromatiska smaker som Chardonnay, Pinot Grigio, Vermentino eller ännu bättre en Manzoni Bianco från Castello di Roncade åldrad på ståltank.

Prosecco eller Spumanti Brut eller Extra Dry är i allmänhet viner som aldrig bör saknas från bordet när man serverar skaldjur, fisk eller grillat vitt kött.

Grillade grönsaker:

Alla grillade grönsaker har en lite bitter tendens. Vinet som ska serveras måste därför kunna matcha denna bitterhet i gommen och därför är ett halvaromatiskt eller aromatiskt vin med god fyllighet, som Chardonnay eller Pinot Bianco perfekt. För en god bruschetta med färska tomater kan du också servera en rosé från södra Italien, som uttrycker fullheten av all sol den har fått. Men inte alla viner från södra Italien är idealiska eftersom det är viktigt att stödja tomatens surhet med en levande känsla av tanniner, som vanligtvis finns i områden med större temperaturförskjutningar mellan natt och dag. Det är viktigt att komma ihåg att vinets temperatur är avgörande för att fullt ut kunna njuta av dess potential. Om dagen är mycket varm blir temperaturen i ”vardagsrummet” för hög, så det vita vinet ska vara väl kylt och röda viner ska också kylas ner så att de inte överstiger 18°.

Grillat kött:

För rött kött är ett texturerat rött vin med en bra balans mellan alkohol och tanniner att föredra. Nebbiolo, Dolcetto, Barbera d’Alba, Chianti Classico är utmärkta exempel. Ju högre köttets saftighet (förstås som mängden vätska i munnen på grund av salivsekretion under tuggning), desto starkare tannin- och alkoholhalt behöver vi i vinet.

Om du förbereder en T-benstek på grillen måste vinet matcha kraften i den explosiva smaken, och därför kan en Brunello di Montalcino eller Amarone vara perfekt, men du kan också välja en bra Bordeaux-blandning baserad på Cabernet Sauvignon som Villa Giustinian, en Barolo eller en Chianti Classico Riserva.

För fläsk måste den starka fettkomponenten ”rengöras bort” i munnen, så ett gott torrt mousserande vin eller en torr Champagne Blanc de Blancs skulle inte vara dålig.

För fjäderfä rekommenderar vi mjukare och fräschare röda viner som en Rosso dell’arnasa (Merlot) eller en Cabernet doc Piave från Castello di Roncade.

Groth & Persson

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x