Espresso – Din lokala tidning
vinslöv bild

Vinslöv genom linsen

KULTUR. Anders Walther har kombinerat sitt mångåriga intresse för bild med sitt nyväckta intresse för hemortens historia. När Hembygdsföreningen i Vinslöv släppte sin Jubileumsbok innan jul var det med många bilder från Anders kamera.

Anders Walther från Vinslöv sadlade om från den grafiska branschen till snickare. När han träffade flickvännen Malin som är fotograf till yrket satte det dock fart på fotograferandet.

– Det är kul att ha något att nörda ner sig i tillsammans, säger Anders som driver tre sidor med sina bilder på Facebook och tar en del frilansjobb som fotograf.

NATURBILDER OCH HÅRDROCK

På sidan Skånefoto publicerar Anders bilder från naturen runtom i Skåne från Söderåsens gröna sluttningar till karga vinterstränder runt Åhus. Sidan Rockart speglar ett annat intresse.

– Jag fick ett uppdrag som festivalfotograf precis innan pandemin slog till tyvärr har det ju inte varit så många festivaler sedan dess. Men jag har bland annat fått chansen att fotografera Kiss 2019, det blev riktigt bra bilder! För några helger sedan tog jag bilder på Charta 77 på Biljardpalatset i Kristianstad en mindre scen är ofta svårare, men det är kul med variation.

TIDSRESA I VINSLÖV

Med rötterna i Vinslöv började Anders få upp intresset för hur hembyn har förändrats sedan han var liten. Han gick till hembygdsföreningen för att leta gamla bilder i deras arkiv, och det visade sig att fotograf och förening hade ruvat på samma idé.

– Till julhandeln släpptes boken Då och Nu – En tidsresa i bild genom Vinslövsbygden. Vi har samlat gamla bilder och jag har tagit nya foton från samma perspektiv för att ge en bild av hur orten har förändrats. För att väcka intresset bland dem som är i min ålder och yngre har vi valt bort de allra äldsta bilderna.

vinslöv bilder

Har arbetet med att dokumentera Vinslöv givit mersmak?

– Faktiskt inser man ju att foton är ett viktigt tidsdokument, och nu händer det att jag tar med kameran ut för att fotografera något som förändras i byn. Lite med glimten i ögat kan jag väl säga att det finns planer på en fortsättning på bokprojektet framöver.

TEXT: ERIK@ESPRESSOMEDIA.SE FOTO: ANDERS WALTHER

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x