Espresso – Din lokala tidning
karate vittsjö

Vittsjö Shotokan startade vårsäsongen med medlemsläger

FÖRENINGSLIV. Vittsjö Shotokan karate är inne på sitt nionde år som förening. Våren startades upp med ett läger för föreningens aktiva, och nu drar träningen igång för både erfarna och nybörjare.

Vittsjö Shotokan karate startade 2013 och har i dag ett 30-tal aktiva medlemmar. I mitten på januari ordnades ett uppstartsläger för medlemmarna och nu drar våren igång med nya träningar. – Det är lite speciellt med restriktionerna, men vi har kört en omgång nybörjar- grupp även förra året och har vant oss vid att anpassa oss efter att läget ändras, säger Ola Andersson, en av föreningens tre instruktörer.

FRÅN MARKARYD TILL VITTSJÖ

Shotokan är den mest spridda stilen av karate. Efter en formtopp på 80-talet har sportens popularitet gått upp och ner, menar Ola.– Jag började när jag gick i femte klass. Då tränade jag i Hässleholm för Bengt Sonesson. Klubben här i Vittsjö kom till när Markaryds klubb lade ned. Vår ordförande Urban Andersson, som även är ordförande i svenska Karateförbundet började dra ihop folk som var intresserade av att starta en ny klubb.– Vi har som mest varit 53 medlemmar och har ett upptagningsområde som sträcker sig över Vittsjö, Verum, Bjärnum och upp mot Markaryd och Strömsnäsbruk.

WAX ON, WAX OFF

I populärkulturen blev storfilmen Karate Kid en stor succé på 80-talet och nyligen släppte Netflix fjärde säsongen av den nutida spinoffen Cobra Kai.– Det där med ”Wax on, wax off” är inte så långt från verkligheten, menar Ola.– Karate bygger mycket på repetition av rörelser för inlärningen, men alla kan hitta sitt eget intresse inom Karaten. Jag gillar Kumite – fajten, men vissa föredrar Kata, som är förbestämda rörelsemönster. Den tredje delen är Kihon där man tränar in grundteknikerna. En stor fördel för oss som klubb i Vittsjö är att vi erbjuder träning på ordentlig matta, vilket många uppskattar.

SKADEFRI TRÄNINGSFORM

Ola, som själv för två år sedan graderade till 1 Dan, det första svarta bältet, hoppas att fler hittar till klubben.– Man tränar styrka, snabbhet och smidighet, och vi har en härlig stämning i klubben. Vi försöker alltid att uppmuntra det som är bra i stället för att hitta fel. Karate är en väldigt skadefri träningsform, och bra för att stärka lederna om man är lite äldre. Vi börjar med nybörjarintag den 24 januari och den 29:e drar vi även igång en barngrupp som vi kallar för Karate Kids. Där ligger fokus på rörelse
– kullerbyttor och hopp. Första terminen brukar vi ordna så att vuxna kan träna ihop med sina barn – ofta är det barnen som vill testa, men sedan är det föräldern som stannar kvar, säger Ola.

TEXT: ERIK@ESPRESSOMEDIA.SE

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x