Espresso – Din lokala tidning
skarmavbild 2022 10 19 kl. 17.15.35

Vodka

När vi hör ordet vodka tänker vi kanske främst på Ryssland, rysk vodka är ju ett inrotat begrepp. Faktum är emellertid att vodka kommer ur det polska ordat wódka, vatten, och drycken är också från början ett färglöst, okryddat brännvin från Polen. Idag är det också så att ett okryddat brännvin världen över benämns vodka, men kallas även ofta rätt och slätt brännvin. Vår svenska klassiker Renat Brännvin klassas således som vodka.

Vodka kan framställas av säd av olika slag såsom råg, vete, korn, hirs och majs men också av rotfrukter, frukt och grönsaker som potatis, betor, äpplen, plommon, lök, morötter m.m. Enligt EU-reglerna måste vodka destilleras till minst 96 % alkohol och sedan spädas med vatten till lägst 37,5 %. Den klassiska ryska vodkan håller alltid 40 %.

BRÄNT VIN ELLER BRÄNNVIN

Destillationskonsten har varit känd länge och fram till 1600-talet var brännvin helt enkelt bränt (=destillerat) vin. Vid denna tid lärde man sig emellertid att bränna brännvin på säd i Sverige och denna konst spred sig snabbt över landet och resulterade i en enorm husbehovsbränning. Detta skapade ett omfattande superi men bidrog också till att förvärra hungersituationen eftersom säden gick till brännvin i stället för till bröd.

Först i mitten på 1700-talet lyckades man framställa brännvin av potatis, vilket då var ett stort framsteg. På samma brukade areal gav nämligen potatis tre gånger så mycket brännvin som säd. Sverige tillhör det s.k. Brännvinsbältet i norra Europa, där brännvin/starksprit länge dominerat alkoholkonsumtionen. Söder därom kommer ölbältet, där öl dominerar och längre söderut vinbältet. För Sveriges del är det väl så att vi dricker alltmer öl och vin i förhållande till starksprit, men begreppet har trots allt fortfarande en bärighet.

LO SMITH

Vårt renade brännvin har lång tradition i Sverige och den s.k. brännvinskungen LO Smith har en viktig del i detta. Han föddes som Lars Olsson i Kiaby år 1836 under fattiga förhållande men blev småningom fosterson till Carl Smith, som drev specerihandel i Karlshamn och tog sig då namnet LO (Lars Olsson) Smith. Redan som ung visade han entreprenöriella talanger och blev småningom brännvinskung med sitt Tiodubbelt Renat Brännvin. LO Smith blev oerhört förmögen men förlorade sin förmögenhet främst genom olyckliga exportaffärer och dog utblottad år 1913.

Resten av historien känner ni – Absolut Vodkas stora framgångar världen över med Smiths porträtt i en medaljong på flaskan. Företrädaren, Explorer Vodka, hade dock inte samma exportframgångar men blev ändå en svensk spritklassiker.

I Sverige dricks vodka/okryddat brännvin numera inte i så stor utsträckning som snaps, men i Systemets sortiment finns det hela 149 produkter under rubriken ”Vodka & Okryddat Brännvin”. Idag föredrar vi svenskar kryddade snapsar och under rubriken ”Akvavit & Kryddat Brännvin” har Systemet 250 varianter.

BENGT ARNE LARSSON

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x