Espresso – Din lokala tidning

Volleybollen engagerar i Älmhult

Hala och Evin är guld värda för Eneryda Volley

Volleybollen växer och frodas i Älmhult. Eneryda Volley har träningar nästan varje kväll med totalt sju träningsgrupper, från treåringarna i Volleybompan till seniorerna i dam- och herrgrupperna.

Hala Hamoud och Evin Ali är två tjejer som hittat till volleybollplanen och blivit kvar.

Förutom att spela med sina jämnåriga i U16-laget tränar de även med damerna och hjälper till som ledare på kidsvolleyträningarna. Mer engagerade fjortonåringar är svårt att hitta!

Hala Hamoud och Evin Ali har kommit att bli otroligt värdefulla för volleybollen i Älmhult, både som potentiella spelare i A-laget, där de redan har fått göra inhopp i division 1-sammanhang, men även utanför den egna planen.

De ställer alltid glatt upp och hjälper till när de kan vid turneringar för de yngre barnen, vare sig det gäller som coacher eller som domare.

Jag kom till Sverige 2014 från Syrien och började träna volleyboll här för nästan tre år sedan. Innan hade jag spelat lite med mina kompisar i Egypten där jag bodde i 2,5 år, berättar Hala.

Även Evin är från Syrien men flyttade som nioåring till Turkiet med sin familj.

Vi brukade spela volleyboll både i skolan och på fritiden, säger hon. Jag hade varit i Sverige ungefär tre månader när min lärare sa till mig att hon höll på med volleyboll och att jag också kunde träna om jag ville.

Tjejerna hamnade i samma klass när de kom till Älmhult och Hala fortsätter berätta om läraren: Jag kommer ihåg när hon gav mig och min pappa ett papper med tiderna för volleybollen, men det var inte jag som började först, utan min syster.

När jag såg att hon gick på träningarna så kom jag också en dag och tyckte det var kul.

Både Hala och Evin tycker det är viktigt att ha något att göra på fritiden och inte bara sitta hemma. De har lärt sig mycket svenska, inte bara volleybolltermer, utan även genom att prata och skoja med sina lagkamrater.

Gruppen som tränar tillsammans representerar många länder i världen förutom Sverige; Syrien, Afghanistan, Indien, Kina, Uruguay, Tyskland och Bosnien. Detta menar tjejerna har medfört att de aldrig känt sig ensamma eller annorlunda på något sätt, alla är välkomna att vara med helt enkelt.

Att känna sig som en del av ett lag är otroligt viktigt för tjejerna. Så pass viktigt att de fick en idé om en lagkväll för att höja motivationen och sammanhållningen alla spelare emellan.

Det hela började med att Evin och Hala tillsammans hade tittat på filmen The miracle season, en spelfilm med volleybolltema där historien kretsar kring en highschooltjejs tuffa fysiska och framför allt mentala kamp för att ta sitt lag till den stora skolfinalen i statsmästerskapet. Eftersom Eneryda Volley redan var inne i ett projekt med mental träning så spanns det vidare på tjejernas idé direkt.

Föreningen håller numera bara till i Älmhult, men har sitt ursprung i Enerydas scoutkår, och därför bokades scoutkårens lokal snabbt för en kväll i december.

Det dukades upp till knytkalas i Eneryda, där ingen av spelarna tidigare varit, med mat från alla lagmedlemmars olika länder. Filmen lärde oss att bli ännu bättre som lag och att även om man gör fel så gör det inget, utan vi ska kämpa för varandra som ett lag, förklarar Hala.

Och det kändes väldigt speciellt att vara i Eneryda och Boo Johansson (ordförande i Eneryda Volley) berättade om hur klubben började och utvecklades, säger Evin.

Skolan är viktig, menar tjejerna. Den kommer alltid först, så ibland kan det hända att de tvingas hoppa över en träning. Planering är viktig för att kunna hålla på med en sport, det är de överens om.

Förutom att själva träna tre gånger i veckan, varav ett dubbelpass tillsammans med damlaget, så är Hala och Evin engagerade som ledare för kidsvolley där barn i åldern 6 till 9 får chansen att lära sig volleyboll på sin nivå. Jag gillar volleyboll och den är viktig för mig, så därför vill jag lära de små barnen det också.

Jag vill att volleyboll ska bli en lika stor och populär sport som fotboll, säger Hala. Jag har lärt mig att vara mer allvarlig, för om jag skrattar när jag säger till barnen så tror de att jag skojar med dem.
Evin förklarar sitt intresse:

Eftersom min coach Claudia Schlegel är en viktig person i mitt liv, min förebild, så tänkte jag tanken att jag vill vara en förebild för någon annan och känna den känslan.

Genom sitt engagemang i föreningen har tjejerna lärt sig att ta mer ansvar, även om några små missöden har skett på vägen. Hala har till exempel försovit sig två gånger och därmed missat turneringar, varav en ganska viktig:

Jag hade organiserat allting och när jag vaknade så var jag jätteledsen. För att känna mig lite bättre så kollade jag på volleyboll i de olympiska spelen.

Tjejerna har som mål att bli bättre på volleyboll och hela tiden utvecklas. För att göra det är det viktigt att tro på sig själv. Hala gillar att vara bäst på saker som hon tycker om och det är hennes driv och motivation. Självförtroende är A och O, menar hon.

Det finns många som är bättre än jag, men man måste tänka att man är bäst för då kan man bli ännu bättre. Man får inte tänka att man är dålig för alla kan lära sig nya saker, säger hon. Det är en dröm för mig att spela i OS.

På andra platser som Evin har bott på har de hon spelat volleyboll med inte trott på henne när hon sagt att om de fortsätter träna och spela så kan de kanske bli något stort.

De sa att kvinnor inte kan ha sådana mål, men när jag kom till Sverige så såg jag att man har stora möjligheter. Om jag blir något stort, eller litet, så vill jag ge ett meddelande till alla mina vänner och alla kvinnor att det spelar ingen roll var man bor, men om man har ett mål så kan man nå det.

Att Hala och Evin är de fina förebilder som de vill vara råder inga tvivel om när man ser hur engagerade de är. När de vid lagkvällen i vintras tittade på bilder och artiklar som fanns i Enerydas scoutlokal blev de imponerade över föreningens historia.

Även framtiden för Eneryda Volley verkar vara säker, om man får tro tjejerna:

Volleyboll kommer alltid att finnas i mitt liv, säger Hala, och Evin fortsätter:

Jag vill att kommande generationer ska titta på bilder på oss också och vilja följa i våra fotspår.

Text & foto: Anna Kjell

EVIN & HALA
Evin Ali, 14 år
Familj: Mamma, pappa, två storasystrar, en storebror

Hala Hamoud, 14 år
Familj: Mamma, pappa, en lillasyster

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy