Espresso – Din lokala tidning

Volontär I Mozambique

I vår serie där vi följer våra unga göingar ute i världen träffar vi idag Linn Lundström.

Linn kommer från Broby och bor i Malmö. När vi kontaktar henne är hon nyss hemkommen från byn Tofo i Mozambique. Där arbetade hon som  volontär i ett marint forskningsprojekt – ett passande uppdrag för någon som har simning och dykning som sina stora intressen!

Hej Linn! Hur hamnade du i Tofo?

De främsta skälen var dels att jag längtade efter en variation i vardagen och samtidigt ett äventyr. Dels att havet och det marina livet alltid har fascinerat mig och jag tycker mycket om att dyka i fiskrika vatten. Och så ville jag göra en samhällsnyttig insats


Hur ser livet som volontär ut?

Just nu är det valsäsong i Tofo. Det vill säga att valarna simmar från Antarktis upp till Mozambique och Tanzania för att föda sina kalvar i det varma vattnet i Indiska Oceanen, där det inte heller finns lika mycket faror för kalvarna som i Antarktis.
Volontärarbetet innebär att delta i den marina forskningen främst kring knölvalar, valhajar och rockor. Volontärerna gör observationer både från land och genom dagliga dykningar. De registrerar antal av varje art, djurens beteende, färdriktning, avstånd från kusten samt ID-fotograferar.

Forskning på knölvalar och valhajar har gjorts i Tofo under sju respektive tio år. Det bildas virvlar mellan Mozambique och Madagaskar som drar upp mineral- och näringsrikt vatten till de unga kalvarna. Man ser nu genom att studera forskningen till exempel att den negativa påverkan valindustrin hade på 70-80-
talen har avstannat och att valarna åter blir fler till antalet. Forskare världen runt har tillgång till all information som samlas in i detta marina projekt i Tofo och som kan bidra till en sammanställning/helhet världen över.

Projektet leds av anställda marinbiologer från en afrikansk organisation men är beroende av de bidrag som volontärarbetarna står för.
Utöver det marina jobbet fick vi volontärer också var delaktiga i undervisningen i engelska vid en byskola där eleverna var mellan sex och tolv år. Den obligatoriska språkundervisningen sker på portugisiska och att lära sig engelska är frivilligt. Vi var också delaktiga i sport- och idrottsundervisningen, där jag försökte introducera fotbollsbrännboll.

Då solen går ner klockan 17 avstannar den mesta verksamheten och det finns i Tofo inte  mycket att sysselsätta sig med förutom sällskapsspel. På helgerna provade jag på vågsurfing samt gjorde utflykter till närliggande byar och städer.

Hur länge var du där?

Jag stannade i sex veckor, vilket jag hade
bestämt i förväg.


Vad händer härnäst?

Jag återgår till mitt ordinarie arbete som visual merchandiser i Malmö.


Vad händer i framtiden?

För projektets del kommer det att fortsätta med nya volontärer fortlöpande och för min egen del blir det fortsättningsvis fler dykresor.

Några särskilda reflektioner?

Under vistelsen har jag bevittnat hur mycket plast det finns i våra hav och som påverkar djuren och själv har jag fått en ännu större miljömedvetenhet.

Vem är Du, linn?

Mitt namn är Linn Lundström, född och uppvuxen i Broby. Jag är 35 år och är bosatt i Malmö. Jag började träna och tävla i simning när jag var åtta år i vår lokala simklubb SS Delfin.
I tonåren vaknade mitt intresse för dykning som jag sedan upplevt världen över.

Hur blev du volontär?

Jag sökte på Internet för att finna en trovärdig arrangör samt blev rekommenderad Volontärresor Sverige (med kontor i Göteborg), www.volontarresor.se samt www.alloutafrica.com

Vad är tofo för en plats?

Tofo, en liten fiskeby, längst Mozambiques kust, en timmes flygresa norr om huvudstaden Maputo. Tofo är en populär dykort då Indiska Oceanen erbjuder upplevelser av både små fiskar och stora valar.

]]>

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x