Espresso – Din lokala tidning
visseltofta 2

Wisseltofta Naturskola står klar för att ta emot elever

SKOLA/FÖRENINGSLIV. Lokalt engagemang, pedagogiska visioner och breda samarbeten ligger bakom Wisseltofta Naturskola. Det som började som en kamp för att bevara grundskolan i byn har nu mynnat ut i ett projekt och en plats som kan komma till gagn för många.

Uteklassrummet ligger i en lummig glänta bakom Kyrkan i Visseltofta. Lokala entreprenörer har hjälpt till med både uppförandet av den åttakantiga byggnaden och markberedningen som innefattar en slingrande stig ner till kyrkans parkering. De obehandlade brädorna som skyddar mot väder smälter in i den omgivande naturen. De kommer att gråna med tiden – för projektet Wisseltofta Naturskola har byggts för att bli långvarigt.

visseltofta 9
Kyrkan har upplåtit både mark och byggnader till projektet. Ett gammalt brygghus har blivit materialförråd.

– Här erbjuder vi en tillgänglig, anpassad plats för att bedriva pedagogisk verksamhet ute i naturen. Vi har tagit fram ett pedagogiskt material som innefattar tio stationer, bland annat livet i ån, livet i ängen och livet i skogen, berättar Anna Wachtmeister som är ordförande i Visseltofta skolförening.

ENGAGEMANG MED STÖD AV LEADER

Vi är en skara som har samlats i uteklassrummet. Christer Wejdemark, engagerad Visseltoftabo. Håkan Arvidsson, som är pensionerad rektor och lärare med en biologutbildning i botten. Joakim Gullberg, projektledare för Naturskolan och boende i Visseltofta sedan fem generationer. Hunden Poppe, som tillsammans med matte Åsa Håkansson nyligen har tagit examen från utbildningen till social tjänstehundsteam. Och så är det Anna Wachtmeister och sonen Kai Modan, som har lite spring i benen och nog helst vill komma ut i den omgivande naturen.

– Fram till November finansieras Wisseltofta Naturskola som ett Leader-projekt. Tack vare det har vi haft möjlighet att bygga uteklassrummet. Men det är även många ideella timmar som har lagts ned, och marken som vi byggt på har upplåtits för ändamålet av kyrkan, berättar Anna Wachtmeister.

EN PLATS FÖR ALLA

Vem är det då som ska nyttja möjligheterna med Naturskolan? Det enkla svaret är alla. Skolor och grupper kan boka in sig, och nyttja både utrymmet och det framtagna materialet för att bedriva pedagogisk verksamhet.

– Fram till november finns det även pengar kvar i projektet som gör att vi kan erbjuda gratis buss till grupper som bokar in sig, så vi hoppas att många passar på att testa möjligheten, säger Anna.

Håkan Arvidsson, som tidigare varit rektor i bland annat Osby kommun, tycker att satsningen på en lättillgänglig plats för skolorna med möjlighet att bedriva utomhuspedagogik är ett välkommet tillskott.

– Även om det blir i små doser så är det viktigt att väcka intresset för naturen tidigt. Hittills har vi bland annat haft anpassad skola och en åttondeklass här för att testa de olika stationerna. Även om inte alla åttorna kanske var jätteintresserade så har det fungerat väldigt bra, säger han.

– Vi har i samarbete med Osby kommun även haft utbildningar för ett trettiotal pedagoger –
tanken är att de ska bli goda ambassadörer och ha kännedom om materialet vi har tagit fram, säger Anna Wachtmeister.

– Men det går även bra för grupper från andra kommuner att boka in sig. Föreningar och andra är också välkomna att förlägga sina aktiviteter på Naturskolan, tillägger hon.

STORA MÖJLIGHETER

Arbetet med Wisseltofta Naturskola påbörjades 2019, när beslutet togs att grundskolan i byn skulle stängas. Joakim Gullberg hade förhoppningar om möjligheten att rädda kvar skolan i byn, men är ändå glad för det som nu kan starta.

visseltofta 3
Livet på ängen är en av stationerna i det pedagogiska materialet. Håkan Arvidsson och Joakim Gullberg spanar ut över det gröna.

– Nu när vi har allt på plats börjar ett nytt arbete med att söka medel för att bedriva verksamhet på bästa sätt. Hittills bygger det på ideellt engagemang, men visst skulle vi vilja ha möjligheten att ha avlönad personal på plats som kan ta emot grupper framöver.

Åsa Håkansson, som under sin utbildningstid har varit i Visseltofta för att träffa barn i förskolan ser stora möjligheter med platsen.

– Det har varit fantastiskt att se hur effektivt det är att ha Poppe med i pedagogisk verksamhet – med en hund når man fram till barnen på ett helt annat sätt, och jag vet att många av dem fortfarande pratar om Poppe.

Åsa, som har många strängar på sin fiol, ser stora möjligheter till samarbete även som entreprenör inom kultur och musik.

– Jag vill jobba vidare på konceptet att möta grupper med både hunden och musiken. Till exempel skulle Wisseltofta Naturskola, med den magi och närvaro som skogen kan bidra till, kunna vara en perfekt plats för projekt inom skapande skola.

AMBASSADÖRER FÖR VISSELTOFTA

wisseltofta 1
Anna Wachtmeister och Christer Wejdemark har lagt ner ett stort engagemang i projektet

Att skolan ligger just i Visseltofta ser alla som ett sätt att visa upp en levande landsbygd, och öka kännedomen om byn i tätorten. Christer Wejdemark har lagt ner ett stort jobb på att ta fram berättelsen om 38 platser i närheten som berättar om byns historia.

– Det finns även ytterligare potential i platsen
– till exempel finns en plan på att upprätta en pilgrimsled som passerar kyrkan. Därför har uteklassrummet byggts med breda bänkar som ska kunna fungera som sovplats för övernattande vandrare, säger han. – Det är en liten grupp entusiastiska människor som har dragit ett stort lass för att ta projektet hit. Min förhoppning är att fler Visseltoftabor ska se möjligheterna och bidra med sitt engagemang, säger han.

– Vi vill gärna visa upp vilken fin plats Visseltofta är, och visa att det finns styrka och engagemang på landsbygden, säger Anna.

– Det var två killar bland åttondeklassarna som var väldigt intresserade av fiske, och de hade ingen aning om att det fanns en å här –
ändå är det bara tio minuter in till Osby där de bor. Det vore roligt att se dem komma tillbaka med fiskespön och sina föräldrar, säger Anna.

wisseltofta
Uteklassrum på plats

TEXT&FOTO: ERIK@ESPRESSOME

WISSELTOFTA NATURSKOLA

Wisseltofta Naturskola erbjuder förskolor och skolor miljöer med pedagogiska stationer till naturskoldagar i Visseltoftas rika natur- och kulturlandskap. Föreningen organiserar även tematräffar, samt utbildningar inom utomhuspedagogik. Pedagoger från olika skolor och förskolor – och även förskolebarn – är med i utformningen av platsen och det pedagogiska innehållet. Idag finns nästan 100 naturskolor i Sverige. Syftet är att ge alla barn och unga, speciellt de som bor i tätorterna, tillgång till utomhuspedagogikens många fördelar. Den 6 oktober är alla välkomna på öppet hus. Läs mer på projektets hemsida: wisseltoftanaturskola.com

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x